29.6.21

Ψωμί, Παιδεία, Κάρτα Ελευθερίας...



«Φωτιές» ανάβει το Freedom Pass

Όπως ήταν αναμενόμενο, η «Κάρτα Ελευθερίας» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή η προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ που θα λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών με το που κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό, έβαλαν «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό...Αρχικά, η αντιπολίτευση αντέδρασε, κάνοντας λόγο για απόπειρα «δωροδοκίας» των νέων από τη πλευρά της κυβέρνησης. Είπαν και άλλα πολλά, που δεν είναι τις παρούσης. Σημασία έχει τι άρχισε να συζητιέται πίσω από τις κλειστές πόρτες των πολιτικών γραφείων.

Προεκλογικοί ψίθυροι;

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου, μας ανέφεραν ότι στο κόμμα τους σήμανε άμεσα συναγερμός μετά την ανακοίνωση των μέτρων. Όπως μάθαμε, οι στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ερμήνευσαν την «Κάρτα Ελευθερίας» ως προεκλογικό μποναμά, προς κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την κυβέρνηση. Αρχικά προς τους νέους, εκεί που όλες οι μετρήσεις -φανερές και κρυφές- δείχνουν να έχει πρόβλημα η Νέα Δημοκρατία. Επίσης, το πού θα μπορούν αυτές οι κάρτες να εξαργυρώνονται, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, δηλαδή σε κλάδους που έχουν πληγεί πάρα πολύ από τη πανδημία, φανερώνουν κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μία προεκλογική προσπάθεια προσέλκυσης των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους κλάδους. Τραβηγμένο;

Η «μάχη» της Κρήτης

Ακούσαμε από ανώτατο παράγοντα του Υπουργείου Υγείας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο θέμα του εμβολιασμού, με γεωγραφικά κριτήρια, είναι η Κρήτη. Στη μεγαλόνησο, το ποσοστό των εμβολιασμών είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Αυτή η διαπίστωση, σε συνδυασμό με το γεγονός πως αναμένει χιλιάδες τουρίστες από τις αρχές Ιουλίου και μετά, φαίνεται να έχει προκαλέσει πονοκεφάλους. Έτσι αποφασίστηκε να κινητοποιηθούν τα μεγάλα μέσα, προκειμένου να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μαθαίνουμε ότι στη Κρήτη θα πάει εντός της εβδομάδας ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος θα περιοδεύσει και στους τέσσερις νομούς της, πραγματοποιώντας σειρά συσκέψεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Για να δούμε τι θα γίνει. 

Μπέρδεμα με όσους νόσησαν

Και αφού αναφερθήκαμε στο Υπουργείο Υγείας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι πριν από σχεδόν 50 μέρες ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου ότι οι πολίτες που νόσησαν από κορονοϊό θα κάνουν μία μόνο δόση των εμβολίων. Το προηγούμενο διάστημα έφτασαν στα αυτιά μας καταγγελίες, οι οποίες ανέφεραν ότι στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας δεν είχε γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση, με αποτέλεσμα γιατροί, νοσηλευτές και πολίτες, να μην ξέρουν αν θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση. Πλέον, αυτό το θέμα λύθηκε και όσοι νόσησαν, δεν κάνουν δεύτερη δόση.

Ετοιμάζουν αντάρτικο

Ένα «πουλάκι» που τριγυρίζει στα πέριξ της Κουμουνδούρου, μας είπε πως τα κορυφαία στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια στη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πραγματοποιηθεί 02-04 Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα, ακούσαμε ότι οι πρώην υπουργοί και νυν βουλευτές Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας και Τασία Χριστοδουλοπούλου, ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις στις οποίες θα καταγράφουν τη διαφωνία τους με μία σειρά από αποφάσεις της ηγεσίας. Για να δούμε αν θα είναι ικανές να δημιουργήσουν πρόβλημα ή αν απλά θα είναι απλή καταγραφή. 

Πηγή vice

Δεν υπάρχουν σχόλια: