30.6.21

Μετάλλαξη «Δέλτα»: Ένας μολύνει εννιά και εννιά μολύνουν 81…


Στο... μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκεται η μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία έχει προκαλέσει πανευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια ανησυχία, κυρίως εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητάς της. Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του ΠΙΣ,... μιλώντας στο MEGA, μίλησε για τους υψηλούς ρυθμούς μετάδοσής της, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να επιταχυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού.

«Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11, στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεξαέξι, στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας, έξι, οι έξι, τριαντάεξι. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας, μολύνει εννιά, και οι εννιά, ογδοντάεναν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος και συμπλήρωσε ότι «από σοβαρή νόσηση και θάνατο οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν κίνδυνο».

«Έχουμε ένα 37,3% πλήρως εμβολιασμένων. Κι ένα 11% με την πρώτη δόση γι αυτό έχουμε αυτά τα μέτρα που έχουμε. Οι εμβολιασμοί τρέχουν με 1% την ημέρα και μπορεί να τρέξουν και με 1,5%. Έχουμε εμβολιασμούς και με το μονοδοσικό. Να μην έχουμε μείωση του ρυθμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να μην μειωθούν οι ρυθμοί επειδή όσοι επιθμήσουν θα εξαντληθούν και θα έχουμε ανθρώπους αναβλητικούς με τον εμβολιασμό. Μπορούμε να φτάσουμε στο 70% τέλη Αυγούστου. Αν συνεχίσουμε με 1% τη μέρα μετά από 60 ημέρες θα προστεθεί ένα ακόμα 30%», εξήγησε.

Αναφορικά στα προνόμια και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σημείωσε: «Το πώς θα λειτουργήσουν τα μέτρα δεν το ξέρω. Αυτά γίνανε επειδή οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν δυνατότητες που τις στερούνταν. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μην στερούνται τις δυνατότητες που έχουν. Αλλιώς θα μπαίναμε σε έναν διαρκή περιορισμό που αφορά ανθρώπους που το χρειάζονται. Το πιο αποτελεσματικό είναι το γήπεδο. Όσοι θέλουν να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας μετά την ανακοίνωση του Ολυμπιακού θα εμβολιαστούν, αυτό σίγουρα θα αποτελεί κίνητρο. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω».

«Το τεστ δεν είναι ισοδύναμο του εμβολιασμού. Με το τεστ υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος γι αυτό σε κλειστούς χώρους συνεχίζει το μέτρο της μάσκας», υπογράμμισε.

Τζανάκης: «Στην Κρήτη νοσούν ακόμα και παιδιά»

Θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στον κλάδο των εκπαιδευτικών έθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται να προσβάλλει κυρίως τους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί. 

«Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δε νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.  Αισιόδοξο, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ορφανά κρούσματα στην κοινότητα, αλλά για περιστατικά που ανακαλύφθηκαν ως στενές επαφές. 

Ερωτηθείς αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι όλοι οι κορωνοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους. «Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μηνά μετά την αρχική νόσηση.  Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;», ανέφερε ο κ. Τζανάκης. 

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πρέπει να συμπεριλάβει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών, γιατί ένας εκπαιδευτικός μπορεί να λειτουργήσει ως υπερμεταδότης, καθώς έχει να κάνει με μεγάλες ομάδες παιδιών, με τα οποία θα συγχρωτιστεί και θα έρθει σε στενή επαφή». 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμβολιασμών των παιδιών εξέφρασε την άποψη ότι τα παιδιά από 15 ετών και άνω, δεδομένου ότι λογίζονται ως ενήλικες, θα πρέπει να εμβολιαστούν.  

Τείχος ανοσίας 

Σχετικά με το τείχος ανοσίας, επισήμανε ότι δεδομένου ότι ο εφηβικός και παιδικός πληθυσμός προσεγγίζει το 17%, πρέπει να εμβολιαστεί σχεδόν το 100% των ενηλίκων, «γιατί μετά πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι τις ομάδες κάτω των 18 ετών». Συμπλήρωσε δε ότι θα είναι εξαιρετική υποθήκη, αν πετύχουμε τείχος ανοσίας σε ποσοστό 70-75%.     

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των εμβολιασμών, ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε ότι ο εμβολιαστικός ρυθμός θα κρατηθεί ψηλά και το επόμενο δεκαπενθήμερο προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δοθεί και στους ιδιώτες γιατρούς η δυνατότητα να εμβολιάζουν κατά του κορωνοϊού.  «Πρέπει επικοινωνιακά να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να ξυπνήσουμε τα αντανακλαστικά των διστακτικών ανθρώπων. Δε μιλάω για τους αρνητές. Πρέπει ο εμβολιασμός να περάσει στον ιδιώτη πρωτοβάθμιο γιατρό ώστε να μπορέσει να πείσει τους διστακτικούς», τόνισε.  

Σχολιάζοντας τα προνόμια που ανακοινώθηκαν χθες για τους εμβολιασμένους και τον διαχωρισμό των χώρων ψυχαγωγίας σε αμιγώς για εμβολιασμένους και μικτούς, τόνισε ότι θα πρέπει το μαγαζί να σημαίνεται αν το προσωπικό του είναι εμβολιασμένο ή όχι, ενώ τάχθηκε κατά των μικτών εσωτερικών χώρων. «Οι χώροι πρέπει να χωριστούν σε χώρους για εμβολιασμένους και μικτούς, αλλά μόνο στο εξωτερικό. Για να υπάρχουν μικτοί χώροι θα πρέπει να γίνονται 2-3 τεστ για να είμαστε σίγουροι ότι ο ανεμβολίαστος δεν νοσεί», συμπλήρωσε. 

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου lockdown από το φθινόπωρο, απάντησε ότι η αγωνία μου είναι το επόμενο 10ημερο-15ημερο εστιάζεται  στο στέλεχος Δέλτα. «Θα πρέπει 2%-5% των θετικών δειγμάτων να αναλύεται γονιδιωματικά τυχαία από όλη την Ελλάδα για να γνωρίζουμε τι στέλεχος κυκλοφορεί στην κοινότητα αυτή τη στιγμή. Αν αυτό το στέλεχος έχει τις ιδιότητες που προς στιγμήν δείχνουν τα στοιχεία , δεν αποκλείεται να έχουμε παρατράγουδα είτε σε μια περιοχή είτε σε όλη την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι», κατέληξε. 

Τι θα ισχύσει για τους εφήβους

Στο μικροσκόπιο των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βρίσκεται η θωράκιση των ανηλίκων υπό την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, γνωστής ως ινδικής μετάλλαξης, του κορωνοϊού, την ώρα που η χώρα μας αποδύεται σε μια μάχη με το χρόνο για την οικοδόμηση τείχους ανοσίας πριν το νέο, ιδιαίτερα μεταδοτικό, μεταλλαγμένο στέλεχος, πυροδοτήσει το επόμενο κύμα της επιδημίας.

Οι εισηγήσεις της Επιτροπής θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, αλλά διαφαίνεται ότι θα ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και οι υγιείς έφηβοι από 16 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί συμφωνούν να προχωρήσουν σε απλή σύσταση προς τους γονείς να εμβολιάσουν τα υγιή παιδιά ηλικίας 16 χρόνων και άνω, και σε ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα ηλικίας 12 χρόνων και άνω, όπως συμβαίνει ήδη κατά εμβολιαστικό το σχέδιο «Ελευθερία» για εφήβους άνω των 16 ετών…

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: