30.6.21

Bullying...



Τέσσερις πρώην υπάλληλοι της Microsoft κατηγορούν τον Μπιλ Γκέιτς για εργασιακό «bullying», αποκαλύπτοντας ότι συχνά χρησιμοποιούσε τη φράση «αυτή είναι η πιο ηλίθια ιδέα που άκουσα ποτέ» για να ταπεινώσει άτομα που εργάζονταν για εκείνον.


Σύμφωνα με...τo Business Insider, η φήμη του Γκέιτς ως ευερέθιστου εργοδότη ξεκίνησε λίγο καιρό αφότου ίδρυσε την Microsoft με τον παιδικό του φίλο Πολ Άλεν το 1975. Ο «γκουρού της Πληροφορικής», βρέθηκε στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου του από την Μελίντα Γκέιτς τον περασμένο Μάιο. Αρκετά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για εξωσυζυγικές σχέσεις που φέρεται να είχε ο μεγιστάνας, ενώ στο στόχαστρο μπήκε και η «φιλική» σχέση που φέρεται να διατηρούσε με τον καταδικασμένο παιδόφιλο Τζέφρι Έπσταϊν.

Ένα πρώην στέλεχος της Microsoft που μίλησε στο ΒΙ υπό καθεστώς ανωνυμίας εξήγησε πως «κάθε συνάντηση με τον Μπιλ ήταν μια ευκαιρία για εκείνον να σου φωνάξει, και έτσι προσπαθούσα να το αποφύγω». Άλλες πηγές που μίλησαν στο site αναφέρθηκαν στην «ατάκα» που συνήθιζε να χρησιμοποιεί όταν άκουγε κάτι που δεν του άρεσε: «Αυτή είναι η πιο ηλίθια ιδέα που άκουσα ποτέ» έλεγε ο Αμερικανός επιχειρηματίας, χωρίς να νοιάζεται ιδιαίτερα αν θα πλήγωνε τα συναισθήματα του συνομιλητή του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γκέιτς φέρεται να απομνημόνευε τις πινακίδες των αυτοκινήτων των υπαλλήλων του για να παρακολουθεί τις κινήσεις τους. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες ότι έβριζε εργαζόμενους στη Microsoft όταν εκνευριζόταν μαζί τους.


Η Μαρία Κλοου, πρώην μέλος του συμβουλίου της Microsoft από το 2009 έως το 2015, είπε ότι «τα άτομα σαν τον Μπιλ Γκέιτς θεωρούν ότι οι συνήθεις κανόνες συμπεριφοράς δεν ισχύουν για εκείνους» και τον κατηγόρησε ότι απέρριπτε απευθείας κάθε πρόταση για ενίσχυση της πολυπολιτισμικότητας στον χώρο εργασίας. Σύμφωνα με την ίδια, ο Γκέιτς φερόταν πάντα «σαν να ήταν ο εξυπνότερος άνθρωπος στο δωμάτιο» και πως όταν στελέχη του γυναικείου φύλου πρότειναν πρωτοβουλίες για ενίσχυση του diversity, εκείνος τους απαντούσε «Θες να καταστρέψεις τη γ@@@νη την εταιρεία;».

Εκπρόσωπος του Γκέιτς χαρακτήρισε χοντροκομμένα ψέμματα τους ισχυρισμούς της Κλόου.

Όπως υπενθυμίζει η Daily Mail

, οι σχέσεις του Γκέιτς με τους εργαζομένους στη Microsoft (ιδίως τις γυναίκες) έχουν γίνει πολλές φορές αντικείμενο έρευνας από ΜΜΕ. Το 2006, o παντρεμένος μεγιστάνας φέρεται να ζήτησε από μια υπάλληλό του να βγουν μαζί για φαγητό αφού παρακολούθησε μια παρουσίασή της, σύμφωνα με τους New York Times. «Αν η πρότασή μου σε έκανε να νιώσεις άβολα, πες ότι δεν έγινε ποτέ», γράφει ο Γκέιτς σε ένα email που εξασφάλισε η εφημερίδα. Μια άλλη εργαζόμενη στο Gates Foundation είπε στους Times ότι ο δισεκατομμυριούχος της ζήτησε ραντεβού όταν τη συνάντησε σε ένα κοκτέιλ πάρτι στη Νέα Υόρκη. Άλλες καταγγελίες αναφέρουν ότι ο 65χρονος επενδυτής επιδίωκε να φλερτάρει και με γυναίκες δημοσιογράφους.


Μερικοί εργαζόμενοι στη Microsoft πάντως υπερασπίστηκαν τον Γκέιτς μιλώντας στο Insider. Μία εξ αυτών ανέφερε ότι «φωνάζει σε όλους το ίδιο» και ότι η ίδια εκτιμά την ευθύτητά του αλλά κάποιοι μπορεί να βρίσκουν το στιλ του λίγο «εκφοβιστικό».

«Δεν ξέρει πώς να αστειευτεί ή πως να δημιουργήσει σύνδεση με άλλους ανθρώπους», σχολίασε ένα άλλο πρώην στέλεχος της Microsoft, περιγράφοντας τις συναντήσεις που είχε μαζί του ως «αμήχανες». «Αν σου έλεγε ότι του άρεσαν τα μαλλιά σου δεν προσπαθούσε να φλερτάρει μαζί σου. Όντως του άρεσαν τα μαλλιά σου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι απλώς ένα αδέξιο πλάσμα σε ό,τι έχει να κάνει με τις κοινωνικές επαφές» ανέφερε στο Insider ένας υπάλληλος που εργάζεται ακόμη στη Microsoft.

Με πληροφορίες από Daily Mail, Business Insider, New York times

Δεν υπάρχουν σχόλια: