30.6.21

Καμίνι η χώρα αύριο...



...με 40αρια και υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς...
Αύριο αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίας με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει έως και τους 44 βαθμούς στα ηπειρωτικά. Παράλληλα, θα υπάρχουν...  αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης.

Αναλυτική πρόγνωση

Ηλιοφάνεια  με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες στα ορεινά ηπειρωτικά, ενώ η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 37 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 26 έως 44 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 22 έως 39 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο έως τους 35 βαθμούς), 24 έως 38 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (τοπικά στη Νότια Κρήτη έως τους 39 βαθμούς), 24 έως 40 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ με βαθμιαία στροφή των ανέμων μετά το απόγευμα σε βορειοδυτικούς μέτριους 5 μποφόρ, στο Νότιο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και βαθμιαία στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο μέτριοι 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια, πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τοπικές νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα δυτικά τμήματα τοπικά έως τους 40-41 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, όπου μετά το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα γύρω ορεινά και υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ, όπου μετά το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ.


Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς-Έξι περιοχές στο «κόκκινο»

Σε μερική επιφυλακή βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα, για την αυριανή μέρα, καθώς σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε νωρίτερα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 για έξι περιοχές της χώρας.

Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται εναέριες και μεικτές επίγειες περιπολίες και προληπτικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας στις επικίνδυνες περιοχές.

Παράλληλα από την πυροσβεστική γίνεται έκκληση στους πολίτες να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, για να μην γίνουν αιτία πυρκαγιάς που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές που κατατάσσονται στην κατηγορία κινδύνου 4, είναι οι εξής:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας - εκτός της νήσου Σκύρου, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ. Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Λάρισας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου).
Όπως ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική, στις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), από 07: 30 της Πέμπτης 1 Ιουλίου 2021, τίθεται σε μερική επιφυλακή το πυροσβεστικό προσωπικό των Υπηρεσιών του Π.Σ. που υπηρετεί στις ανωτέρω περιοχές.

Ταυτόχρονα, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές. Στην ανακοίνωση του Π.Σ. τονίζεται ότι σε άμεση συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Από την πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς
Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: