28.6.21

Αυξήσεις μισθών, συλλογικές συμβάσεις...

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη...

Αυξήσεις μισθών, συλλογικές συμβάσεις, ελεγκτικοί μηχανισμοί, καταπολέμηση ανεργίας. Στις τέσσερις αυτές φράσεις συμπυκνώνεται η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της εργασίας που παρουσιάζει σήμερα στις 20.00 ο Αλέξης Τσίπρας. Προτάσεις που «απαντούν» στο πρόσφατο νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη για την κατάργηση του 8ωρου και... προϋποθέτουν άλλωστε την κατάργηση των διατάξεων του που αφορούν τα εργασιακά.

Η παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν εκτός από την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ο Xoρέν Βοσκεριτσιάν λέκτορας εργασιακών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου, ο Γιώργος Καββαθάς Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, ο Άρης Καζάκος, ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ, ο Γρηγόρης Μισκεδάκης Δικηγόρος- Εργατολόγος καο ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου,

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται αυτή για την «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ», ένας στόχος που υπήρχε από την πρώτη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν υλοποιήθηκε την περίοδο των προγραμμάτων προσαρμογής. Επίσης η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με την «δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα ενισχύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας» ζήτημα επίσης που έχει θέσει από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης προβλέπεται η «επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων» μία από τις ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν επί υπουργίας Έφης Αχτσιόγλου, όμως ήταν από τις πρώτες διατάξεις που κατάργησε η κυβέρνηση της Ν.Δ με τροπολογία του Γιάννη Βρούτση τον Αϋγουστο του 2019. Παράλληλα προτείνεται η «μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους» θέση που κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Παράλληλα προτείνεται η «αναβάθμιση και ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Στόχος μας: ούτε μια ώρα απλήρωτη εργασία».

Στα ζητήματα της ισότητας οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνουν την «στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα δικαιώματα όσον αφορά στους μισθούς και την εργασιακή τους εξέλιξη.Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων που αποτελούν και το βασικό κορμό των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το «πακέτο» μέτρων περιλαμβάνει: « Ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης (εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με καταχρηστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου).Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας.Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και όχι αυτοαπασχολούμενων.Ρύθμιση της τηλεργασίας. Επιβάλλεται να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας.».

Τέλος γίνεται λόγος για την «καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου και ισοτιμία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα».

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σχεδόν κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Δημιουργήθηκαν περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων το 70% πλήρους απασχόλησης.

Ειδική αναφορά γίνεται στην καταπολέμηση της ανεργίας. Η λήψη μέτρων περιγράφεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας και προβλέπει ένα «μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα καθώς και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρύθμιση και μερική διαγραφή των χρεών της πανδημίας και δάνεια με κρατική εγγύηση». Η δεύτερη φάση θα εφαρμοστεί όταν επιτευχθεί οικονομική σταθεροποίηση και σε αυτή περιλαμβάνονται «ειδικά προγράμματα εργασίας νέων πτυχιούχων στο δημόσιο τομέα προς υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και στον ιδιωτικό τομέα σε κλάδους αιχμής για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας καθώς και προγράμματα υποστήριξης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας».

Προς την Εθνική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Με την παρουσίαση των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εργασία, ολοκληρώνεται ο κύκλος της προβολής των εναλλακτικών κυβερνητικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ζύμωσής τους στην κοινωνία. Θυμίζουμε ότι ήδη έχουν παρουσιαστεί οι θέσεις του κόμματος για τα βασικά πεδία πολιτικής. Μεταξύ άλλων οι θέσεις για την υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει καθόλου ότι με το πρόγραμμα αυτό επιθυμεί να ανανεώσει και να διευρύνει την σχέση του με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Παράλληλα όμως οι θέσεις αυτές αποτελούν το «προγραμματικό έδαφος» επί του οποίου καλούνται να τοποθετηθούν ευρύτερες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην λογική της δημιουργίας ενός μετώπου για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στο επόμενο σημαντικό «σταθμό» που είναι η εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος η οποία και θα πραγματοποιηθεί στις 2, 3 και 4 Ιουλίου στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας. Πρόκειται για μία μαζικού χαρακτήρα διαδικασία με την συμμετοχή περισσότερων από 2000 στελεχών που θα τοποθετηθούν είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά.

Αν και η εθνική συνδιάσκεψη δεν διαθέτει την καταστατική ισχύ ενός συνεδρίου, θα αγγίξει το σημαντικό ζήτημα της νέας φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο ότι θα μετέχουν όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα νεοεκλεγμένα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών πρόκειται για μία αμιγώς πολιτική διαδικασία που θα αναδείξει το σύνολο των προβληματισμών που υφίστανται εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία θα ξεκινήσει με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα και θα κλείσει με την καταληκτική ομιλία του...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: