29.6.21

Η ασφάλεια της Λυδίας πρώτο μέλημά μου, λέει ο πιλότος...


...μετά την απόφαση για την επιμέλεια...

Τις προκλητικές αλλά και αντιφατικές του δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια του παιδιού του, της μικρής Λυδίας, επαναλαμβάνει ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της μητέρας της Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, μετά την απόφαση της εισαγγελέως ανηλίκων να του αφαιρέσει την γονική μέριμνα.

Ο 33χρονος προφυλακισμένος πιλότος, αφού δολοφόνησε στις 11 Μαΐου την σύζυγο του Καρολάιν και στη συνέχεια τοποθέτησε την μόλις 12 μηνών κόρη τους πάνω στο... άψυχο κορμί της, δήλωσε χθες δια του δικηγόρου του, Αλ. Παπαϊωαννίδη, πως για εκείνον προέχει η ασφάλεια της κόρης του και πως η απόφαση της εισαγγελίας να του αφαιρέσει τη γονική μέριμνα της μικρής Λυδίας είναι για εκείνον σεβαστή!

Ειδικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ Παπαϊωαννίδης τόνισε ότι ο εντολέας αποδέχθηκε την απόφαση της δικαιοσύνης, αφού όπως ο ίδιος είχε δηλώσει πρώτο μέλημα είναι η ασφάλεια του παιδιού του. «Υπάρχει αποδοχή για τη διάταξη της εισαγγελέως ανηλίκων. Είναι σαφής η θέση του εντολέα μου: Θέλει ό,τι είναι καλύτερο για το τέκνο του. Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη και αυτή και μόνο θα κρίνει ποιες είναι οι απαραίτητες συνθήκες, πως πρέπει να είναι η επιμέλεια και πως πρέπει να είναι η επικοινωνία για αυτό» είπε ο συνήγορος του 33χρονου κατηγορούμενου.

Η απόφαση της εισαγγελίας

Για το θέμα της προσωρινής επιμέλειας της μικρής Λυδίας αποφάνθηκε χθες η εισαγγελέας ανηλίκων με πολυσέλιδη διάταξη που εξέδωσε. Η εισαγγελέας ανέθεσε την προσωρινή επιμέλεια του παιδιού στην μητέρα της Καρολάιν που ζει στην Αλόννησο, κρίνοντας πως εκεί η μικρή θα έχει την απόσταση που χρειάζεται από τον τόπο όπου θα εξελιχθεί η δίκη του πατέρα της και θα είναι προστατευμένη και από την λογικά επικείμενη υπερδιέγερση συναισθημάτων στο συγγενικό περιβάλλον του 33χρονου.

Ταυτόχρονα, με τη διάταξή της η εισαγγελέας αφαίρεσε την γονική μέριμνα του παιδιού από τον Χαράλαμπο Αναγνωστόπουλο ενώ έδωσε τη δυνατότητα στην οικογένειά του κατηγορούμενου να βλέπει το μωρό πέντε ημέρες τον μήνα, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι στην Αλόννησο και μόνο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η διάταξη που εξέδωσε η εισαγγελέας ανηλίκων ρυθμίζει προσωρινά το ζήτημα της επιμέλειας της Λυδίας και έχει ισχύ για 30 ημέρες. 

Εντός αυτού του διαστήματος, όποια από τις δύο πλευρές διαφωνήσει με την απόφαση, έχει δικαίωμα να προσφύγει στις δικαστικές αρχές ενώ και η εισαγγελική αρχή είναι υποχρεωμένη μέσα σε αυτήν την προθεσμία, να εισάγει την υπόθεση στο ακροατήριο. Το ζήτημα της οριστικής επιμέλειας της παιδιού θα το κρίνει το Μονομελές Πρωτοδικείο, σε εύλογο χρονικό διάστημα, με απόφαση που θα εκδώσει.

«Αντιστρατεύεται το συμφέρον του τέκνου του»

Πάντως, η εισαγγελική διάταξη είναι κυριολεκτικά «κόλαφος» για τον κατηγορούμενο, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ένα άτομο χωρίς ηθικής αναστολές και εξ’ αυτού του λόγου αλλά και λόγω της προφυλάκισης του δεν μπορεί να έχει τη γονική μέριμνα. Σύμφωνα με τη διάταξη, ο 33χρονος επιχείρησε ενέργεια που αντιστρατεύεται το συμφέρον του τέκνου του και ειδικότερα κατέλυσε την σχέση μητέρας-κόρης, δολοφονώντας την Καρολαιν Κράουτς. Με τον τρόπο αυτό, κατά την εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος ματαίωσε οριστικά τη δυνατότητα εδραίωσης του τόσο σημαντικού αυτού συναισθηματικού δεσμού για τη ζωή και την ανέλιξη του παιδιού.

Ακόμη, η εισαγγελέας κάνει λόγο για άτομο που επέδειξε αναλγησία, ψυχραιμία και απάθεια, το οποίο ανέπτυξε άμεσα και οργανωμένα μεθοδική δράση για να συγκαλύψει τα εγκλήματά του, προκειμένου να αποφύγει την τιμωρία. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ανηλίκων κατέληξε στην απόφασή της να αναθέσει την προσωρινή επιμέλεια της μικρής στην μητέρα της Καρολάιν, έλαβε σύμφωνα με πληροφορίες υπόψη της πως ο κατηγορούμενος συζυγοκτόνος:

- Έχει ήδη στερηθεί την ελευθερία του ως προσωρινά κρατούμενος και άρα αδυνατεί αντικειμενικώς να επιμεληθεί της ανήλικης κόρης του.

- Φέρεται σε επίπεδο σοβαρών ενδείξεων ενοχής να έχει εγκληματική διαγωγή καθώς από το μέχρι τώρα συλλεγέν στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας αποδεικτικό υλικό.

- Φέρεται ειδικά σε επίπεδο σοβαρών ενδείξεων ενοχής να έχει διαπράξει το εκ του ά, 299 παρ.1 Π.Κ. έγκλημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως στρεφόμενο σε βάρος μέλους της οικογένειας του και ενώπιον άλλου μέλους της οικογένειας του και δη ανηλίκου (άρθρο 1 παρ.1,3 Ν. 3500/2006). Στη διάταξη, αναφέρεται, εξάλλου ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία- η καταδίκη του γονέα, με οριστική δικαστική απόφαση, για ενδοοικογενειακή βία συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας

- Η συγκρότηση του χαρακτήρα του η οποία -με βάση τα παραπάνω- υποδηλώνει άτομο παντελώς στερούμενο ηθικών αναστολών και η προαναφερθείσα εγκληματική συμπεριφορά του δύνανται οπωσδήποτε να επηρεάσουν την ψυχική και ηθική διάπλαση του τέκνου του, το οποίο όπως προελέχθη έχει ήδη θυματοποιήσει.

Τέλος, η εισαγγελέας στη διάταξή της δεν παραλείπει να αναφέρει πως ο κατηγορούμενος πέραν της σκληρότητας της ίδιας της πράξης που του αποδίδεται (ανθρωποκτονία σε βάρος της νεαρής συζύγου του), επέδειξε αναλγησία, ψυχραιμία και απάθεια και ανέπτυξε άμεσα και οργανωμένα μεθοδική δράση συγκάλυψης του εγκλήματος του, προκειμένου να αποφύγει την τιμωρία, επιχειρώντας να παραπλανήσει τις αρχές, μη διστάζοντας να προβεί στην διάπραξη και άλλου κακουργήματος, ήτοι να δολοφονήσει το σκυλί της οικογένειας. 

Στη συνέχεια, διέπραξε και άλλα πλημμελήματα (ψευδείς καταθέσεις στις αρχές, κατάσταση άλλων υπόπτων κακουργήματος) ενώ σύμφωνα με την εισαγγελέα, τοποθέτησε την μόλις 11 μηνών, τότε, κόρη του, επάνω στο άψυχο σώμα της μητέρας της, μέχρι η αστυνομία να φθάσει στη μεζονέτα στα Γλυκά Νερά, ως μέρος της σκηνοθεσίας του περί εισβολής ληστών. Με τον τρόπο αυτό, όμως, κατέστησε το παιδί του θύμα εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας, υπογραμμίζει η εισαγγελέας ανηλίκων...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: