29.6.21

Ακραία ανευθυνότητα...


Η πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης προς τους νέους 18-25 ετών να εμβολιαστούν με δέλεαρ την ηλεκτρονική «Κάρτα Ελευθερίας» των 150 ευρώ αναμφίβολα συνιστά μια κίνηση απελπισίας και μια ομολογία.

Κίνηση απελπισίας, γιατί η κυβέρνηση δεν βλέπει άλλον τρόπο επιτάχυνσης των... εμβολιασμών ώστε να φτάσουμε στο λεγόμενο τείχος ανοσίας. Ομολογία, γιατί ουσιαστικά παραδέχεται ότι απέτυχε η πολιτική της για τους εμβολιασμούς και κυρίως η όποια ενημερωτική εκστρατεία έγινε.

Η αντιπολίτευση επέκρινε την προαναφερόμενη κίνηση της κυβέρνησης ως προσπάθεια εξαγοράς των νέων και χαρτζιλίκι. Το σπουδαιότερο, όμως, αφορά την ηθική πλευρά του ζητήματος και την προχειρότητα του εγχειρήματος. Τις αρχές με τις οποίες διαπαιδαγωγούνται οι νέοι και το μήνυμα που στέλνει η Πολιτεία για την κοινωνική ευθύνη όλων και τη δική της απέναντι στην κοινωνία.

Ο εμβολιασμός αφορά την υγεία των πολιτών, ατομικά, συλλογικά και ανεξάρτητα από ηλικία. Είναι ζήτημα ατομικής αλλά και συλλογικής κοινωνικής ευθύνης. Κατά συνέπεια, δεν έχει σχέση με πρακτικές «δούναι και λαβείν». Σε τέτοια σοβαρά ζητήματα, πρακτικές σαν την προαναφερόμενη δεν προάγουν το συλλογικό αίσθημα αλλά αποθεώνουν τις πιο ακραίες εκδηλώσεις ατομισμού. Και μαθαίνουν τους νέους ανθρώπους πως, για να εκδηλώνουν κοινωνική συμπεριφορά, πρέπει να αναζητούν κάποιο αντάλλαγμα.

Στην προκειμένη περίπτωση -όπως και σε πολλές άλλες-, η κυβέρνηση ενήργησε εντελώς πρόχειρα. Η «δωροκάρτα» προς τους νέους θα δίδεται, αφού κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Και θα εξαργυρώνεται σε ταξίδια και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δηλαδή σε δραστηριότητες με κοινωνικό συνωστισμό.

Πρόκειται για μια επικίνδυνη επιλογή, αφού η πρώτη δόση του εμβολίου δεν διασφαλίζει υψηλό βαθμό ανοσίας στον εμβολιασμένο και, φυσικά, δεν διασφαλίζει τον όποιο βαθμό ανοσίας από την πρώτη ημέρα. Πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση προτρέπει τους νέους να εκτεθούν και να εκθέσουν τους συνανθρώπους τους στον ιό.

Πρόκειται, όμως, και για ακραία ανευθυνότητα, καθώς αυτή η κυβέρνηση, με όλη την αντιπολίτευση στο πλευρό της, είχε τη δυνατότητα να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν χωρίς να καταφεύγει σε τερτίπια. Αυτή την ευκαιρία την έχασε και τώρα αυτοσχεδιάζει. Ελπίζουμε το τίμημα των αυτοσχεδιασμών της να μην είναι μεγάλο για την κοινωνία, ενώ η μετάλλαξη «Δέλτα» επελαύνει...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: