30.6.21

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία...


Η Νέα Δημοκρατία δεν αντέδρασε στις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία. Προφανώς γιατί δεν έχει τι να πει.

Η δική της πολιτική χαράσσεται καθ' υπόδειξη των μεγαλοεργοδοτών και δεν ενδιαφέρεται ούτε για τους αδύναμους και τους... επισφαλείς ούτε, βεβαίως, για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ωστόσο επιμένουν ότι στα επιτελεία της Ν.Δ. υπάρχει αρκετή ανησυχία και εκνευρισμός για της προτάσεις που παρουσίασε προχθές ο Τσίπρας. Κι αυτό για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει στους εργαζόμενους συγκεκριμένες και απλές δεσμεύσεις. Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ. Καθιέρωση του 35ώρου -στην αρχή πιλοτικά- χωρίς μείωση αποδοχών προκειμένου να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Μείωση του ορίου υπερωριών ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Προστασία από απολύσεις. Προστασία των εργολαβικών και των «μπλοκάκηδων». Αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Στήριξη της Επιθεώρησης Εργασίας. Κι αυτά σαρώνουν, φυσικά, το νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη, με το οποίο εμφανίζονται αντίθετοι 2 στους 3 πολίτες στις δημοσκοπήσεις.

Δεύτερον, γιατί τα μέτρα αυτά είναι αποδεδειγμένα αναπτυξιακά και συμβάλλουν στην αναθέρμανση της οικονομίας. Το επιβεβαιώνει η εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν η αύξηση του κατώτατου μισθού έδειξε -παρά την καταστροφολογία τής τότε αντιπολίτευσης και του ΣΕΒ- άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα. Ανάλογη είναι και η εμπειρία της Ισπανίας, που ακολουθεί ίδια πολιτική.

Έτσι, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν προϋποθέσεις για συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που θα υπερασπιστεί την εργασία.

Δικαίως η Ν.Δ. ανησυχεί...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: