16.6.21

Τελικά ξεστοκάραμε;…


Ανευ προηγουμένου είναι η αναστάτωση που έχει προκληθεί εδώ και δύο μέρες σε χιλιάδες πολίτες, μετά τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού να σταματήσουν οι εμβολιασμοί (πρώτης δόσης) με το εμβόλιο της AstraZeneca. Παρότι η πανδημία είναι πράγματι ένα δυναμικό φαινόμενο, το οποίο δικαιολογεί εν μέρει ακόμα και αποφάσεις που δείχνουν αντιφατικές, ο επικοινωνιακός τρόπος διαχείρισης της υπόθεσης δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια, ειδικά στους 470.000 πολίτες που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca και στους οποίους, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν δίνεται η δυνατότητα αλλαγής.

Χθες, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, χαρακτήρισε την υπόθεση «αλαλούμ» και ζήτησε την άμεση παρέμβαση της προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca. «Μπορεί τα επιστημονικά δεδομένα να αλλάζουν, αλλά η ενημέρωση δεν πρέπει να δημιουργεί σύγχυση, αυτό είναι το διά ταύτα», είπε η ίδια.

Εξήγησε, πάντως, ότι «όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση».

Υπενθυμίζεται πως η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, είχε υποστηρίξει πως ήταν λάθος η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου στις ηλικίες κάτω των 50 ετών και ειδικά στις γυναίκες. Στα τέλη Απριλίου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει πως άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30 έως 39 με ΑstraZeneca «για να ξεστοκάρουμε», με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από κυβερνητικά στελέχη «αρνητής» των εμβολιασμών και «προσβλητικός για τους νέους» (κυβερνητική εκπρόσωπος), ενώ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε χαρακτηρίσει τη δήλωση «σχιζοφρενική».

Σημειώνεται πως λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί η «απαγόρευση» του AstraZeneca στις ηλικίες κάτω των 60 ετών, η Ελλάδα δώρισε 20.000 από τα συγκεκριμένα εμβόλια στη Βόρεια Μακεδονία και άλλες 20.000 στην Αλβανία.

Το χρονικό του αλαλούμ

● 5 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε ομόφωνα χορήγηση του Astrazeneca στους 18-64 ετών
● 10 Απριλίου αποφασίστηκε ομόφωνα χορήγηση στους 30-64 ετών
● 15 Απριλίου ξεκίνησε ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες 60-64 ετών, με χαμηλή ανταπόκριση
● 27 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 ετών (σ.σ. τότε δεν είχαν άλλη επιλογή)
● 29 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44 ετών
● 26 Μαΐου διατυπώθηκε έμμεση σύσταση αποφυγής του εμβολίου της Astrazeneca για γυναίκες κάτω των 50 ετών

Δεν είναι βέβαια η Ελλάδα η μόνη χώρα που έχει αλλάξει την εμβολιαστική πολιτική της, καθώς, π.χ., στη Γερμανία έχει επίσης αλλάξει 6-7 φορές τις συστάσεις της, με τη μία να ανατρέπει την άλλη.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξήγησε (ΣΚΑΪ) πως «δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου». Εχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid. Την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός.

Αναφορικά με όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση με AstraZeneca o κ. Βατόπουλος συνέστησε να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο εμβόλιο. Οσο για το λεγόμενο «mix and match», δηλαδή τον συνδυασμό εμβολίων, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, καθώς, όπως είπε, είναι ακόμη υπό μελέτη.

«Δεν είχαμε εμβόλια»

«Η Επιτροπή είχε και πριν δίκιο, που δεν σταμάτησε τη χορήγηση του εμβολίου στους κάτω των 60 ετών, έχει και τώρα δίκιο. [...] Υπάρχει η πολυτέλεια να ληφθεί τώρα αυτή η απόφαση, χωρίς να μειωθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός. Πριν, δεν είχαμε διαθεσιμότητα εμβολίων. Και έπρεπε γρήγορα να “σπάσουμε” το τέταρτο πανδημικό κύμα», ανέφερε (iatropedia) ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Πρόσθεσε πως, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης, εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί 500 χιλιάδες εμβολιασμοί μέχρι σήμερα με το σκεύασμα της AstraZeneca, θα είχαν συμβεί έως και 15 χιλιάδες επιπλέον λοιμώξεις, 1.500 εισαγωγές σε νοσοκομεία, 150 επιπλέον διασωληνωμένοι και θα θρηνούσαμε έως και 40 επιπλέον θανάτους.

Προσερχόμενος χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπερασπίστηκε για το θέμα την Εθνική Αρχή Εμβολιασμών και ανέφερε πως «εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες έχουν προστατευθεί από τη νόσο και αυτοί και οι οικογένειές τους. Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως και εμείς, συστήνουν τώρα και η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να γίνει κανονικά, μιας και έχει απειροελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες».

Αρκεί να μην εμφανιστούν σύντομα επιστημονικές έρευνες που θα δίνουν, όπως αναμένεται, «πράσινο φως» για το μικτό εμβολιαστικό σχήμα «mix and match» (AstraZeneca πρώτη δόση και m-Rna εμβόλιο δεύτερη δόση), όπως ήδη κάνουν κάποιες χώρες, γιατί τότε δεν θα μείνει καμία αμφιβολία πια πως «ξεστοκάραμε»…

Κώστας Ζαφειρόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: