16.6.21

«Κυρία Γεννηματά, νόμιζα ότι άκουγα τον Τσίπρα»...


ΒΙΝΤΕΟ

Στην Ολομέλεια της Βουλής παρεμβαίνει, αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τη συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο. 

Ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τα όσα είπε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της προέδρου του... Κινήματος Αλλαγής: «Άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, αφορισμού με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Όλα μαύρα στη χώρα, όλα μαύρα στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως δεν άκουγα εσάς, αλλά και τον κ. Τσίπρα. Αλλά μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα οι πολίτες θα επιλέγουν το πρωτότυπο».

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως στο ισχύον πλαίσιο, απουσιάζουν νομοσχέδιο, όπως να μπορεί κάποιος να ορίζει ο ίδιος το χρόνο δουλειάς του με βάση τις ανάγκες της ζωής του. «Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για αλλαγές που έρχονται από το αύριο, όπως η τηλεργασία».

Σφοδρή επίθεση κατά των απεργών

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των απεργών, σημειώνοντας πως «ενώ υποτίθεται ότι ο εχθρός ήταν η κυβέρνηση, τα θύματα ήταν οι πολίτες. Ο άρρωστος που ήθελε να πάει στο γιατρό. Αυτό θα μπορούσε να αποκληθεί ζούγκλα της αγοράς ή εργασιακός μεσαίωνας. Γι αυτό ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση για πρώτη φορά μετά το 1982. Θέτει κανόνες στη ζούγκλα. Απαντά σε παθογένειες, σε προκλήσεις του παρόντος και σε ζητούμενα του μέλλοντος. Όσοι τον αμφισβητούν είναι οπαδοί της συντήρησης».

«Σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα»

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια υποστήριξε ότι, «το νομοσχέδιο οικοδομεί ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Εισάγει τη σύμβαση για την ασφάλεια στην εργασία και για την αντιμετώπιση της βίας στην εργασία».

Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για «δέκα τολμηρές τομές που θωρακίζουν τους εργαζόμενους που κάνουν διαφανείς τις σχέσεις με τον εργοδότη. Είναι τομές που βοηθούν την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης».

«Σπάνε παραμάγαζα στην επιθεώρηση εργασίας»

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε αναφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας αφού έτσι όπως είπε θα χτυπιέται η μαύρη εργασία και η εισφοροδιαφυγή αφού οι ώρες εργασίας θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επιθεώρηση εργασίας η οποία με το νομοσχέδιο μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή, λέγοντας ότι με τη νέα δομή θα «σπάσουν κάποια παραμάγαζα».

Άδεια πατρότητας, εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές

Απαριθμώντας τις τομές που γίνονται με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αναφέρθηκε στην ειδική φροντίδα που παρέχεται σε εργαζόμενους από τις ψηφιακές πλατφόρμες και έτσι είπε τα αυτοαπασχολούμενα παιδιά των κούριερ και των ντελίβερι θα έχουν ασφάλιση, προστασία και συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Μίλησε επίσης για την άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές που θεσπίζεται και μάλιστα είπε ότι είναι μεγαλύτερη από το 10ημερο της ευρωπαϊκής οδηγίας... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: