18.6.21

Καταστράφηκαν κρατικά έγγραφα με εντολή Νετανιάχου;...

 Με μισή καρδιά παρέδωσε πριν από λίγες ημέρες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τα πρωθυπουργικά «σκήπτρα» στον διάδοχό του και πρώην πολιτικό «πουλέν» του: τον ακροδεξιό Ναφτάλι Μπένετ. Ο επί 12 συναπτά έτη πρώην πρωθυπουργός ελέγχεται για...
εντολή καταστροφής κρατικών εγγράφων προτού αναλάβει ο Μπένετ χωρίς να έχει γίνει σαφές ποια και πόσα έγγραφα καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Haaretz τα έγγραφα φυλάσσονταν σε χρηματοκιβώτιο του πρωθυπουργικού γραφείου (τα αποκαλούμενο «ενυδρείο») και καταστράφηκαν την Κυριακή, κατά παράβαση του νόμου, λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του Ναφτάλι Μπένετ.

Άνθρωποι που εργάστηκαν στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπαν, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, πως ο Νετανιάχου τους διέταξε να καταστρέψουν τα έγγραφα. Το γραφείο του πρωθυπουργού δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ωστόσο υπήρξε δέσμευση πως «το ζήτημα θα εξεταστεί». Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ χαρακτήρισε την πληροφορία ως το «απόλυτο ψέμα» τονίζοντας πως «δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο».

Τα έγγραφα που φυλάσσονται στο «ενυδρείο» συνήθως περιέχουν χρονοδιαγράμματα ανώτερων υπαλλήλων που σχετίζονται με την εργασία τους αλλά και άλλο υλικό.

Η Haaretz μεταδίδει πως ορισμένα από τα έγγραφα μεταφέρθηκαν στα αρχεία του πρωθυπουργικού γραφείου, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος με απώτερο σκοπό να αρχειοθετηθούν ώστε ο νέος πρωθυπουργός, οι υπουργοί και σύμβουλοί του να έχουν πρόσβαση.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και τους κανονισμούς για τις δημόσιες υπηρεσίες, η καταστροφή εγγράφων είναι παράνομη.

Ανώτερες νομικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό που συνέβη στο γραφείο του Νετανιάχου είναι «εξαιρετικά ασυνήθιστο». Ο νόμος ορίζει ότι όταν αξιωματούχοι εγκαταλείπουν τα καθήκοντά τους, πρέπει να στέλνουν τα έγγραφα στα κρατικά αρχεία.

Κράτησε για τον εαυτό του ο «Μπίμπι» κρίσιμες πληροφορίες

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής που διήρκησε μόνο 30 λεπτά ο Νετανιάχου «παρέδωσε καμμένη γη» στον διάδοχό του ανέφερε ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της Haaretz, δεκάδες ιδιωτικές διπλωματικές συνομιλίες του Μπενιαμίν Νετανιάχου με παγκόσμιους ηγέτες, συμφωνίες που δεν έχουν καταγραφεί σε πρακτικά, το θέμα με ιρανικά πυρηνικά, ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική συμμαχία με την αμερικανική κυβέρνηση και ιδιωτικές συνομιλίες με τους προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ: Παραμένουν σε σημειωματάρια και στη μνήμη του Νετανιάχου που δεν θέλησε να τα μοιραστεί με τον νέο εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: