6.3.21

Ποιο είναι το σχέδιο;...



Το πλάνο της Κομισιόν για την επανέναρξη των ταξιδιών και τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα...
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί διακαώς την επανεκκίνηση των ταξιδιών εντός της ΕΕ και σχεδιάζει ένα «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό» όπως δήλωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Ο... στόχος των πιστοποιητικών, έγραψε η πρόεδρος στα κράτη μέλη την Παρασκευή, «είναι να διασφαλίσει ότι όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να απολαμβάνουν την ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν».

Όμως για να φτάσουμε στο σημείο αυτό η Επιτροπή θα πρέπει να ξεπεράσει τις δικαιολογημένες αμφιβολίες των κυβερνήσεων της ΕΕ, τις πολύ διαφορετικές στρατηγικές εμβολιασμού, τις τεχνικές επιπλοκές, τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τα ηθικά διλήμματα, γράφει το POLITICO.

Το γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Ποιο είναι το σχέδιο;


Η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να παρουσιαστεί στις 17 Μαρτίου, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές.

Η Επιτροπή εξέτασε τις πρώτες σκέψεις των χωρών της ΕΕ την Τετάρτη, σε μια συζήτηση που πολλοί διπλωμάτες χαρακτήρισαν ως ακατάστατοι. «Υπάρχει μια βαθιά έλλειψη σαφήνειας ως προς το τι είναι πραγματικά το πιστοποιητικό αυτό», δήλωσε ένας εξ αυτών.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η ΕΕ θέλει το «πράσινο πιστοποιητικό» να μην περιλαμβάνει μόνο αποδεικτικά στοιχεία εμβολιασμού αλλά και πληροφορίες σχετικά με την ανάρρωση των πολιτών από τον ιό.

Ποιος προωθεί την ιδέα;

Το σχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ελλάδα.

«Η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας… είναι, κατ' ανάγκη, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας», έγραψε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος που υπερασπίστηκε την ιδέα, τον Ιανουάριο.

Οι χώρες δείχνουν να μην έχουν προσμονή να περιμένουν: Ο υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου δήλωσε την Πέμπτη ότι οι εμβολιασμένοι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδεύουν στη χώρα του χωρίς περιορισμούς από τον Μάιο ενώ η Ισπανία και η Ελλάδα εξετάζουν επίσης έναν αντίστοιχο «πράσινο διάδρομο».

Άλλες χώρες που τάχθηκαν επίσης υπέρ:Η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Εσθονία.

Συμμετέχει κάθε χώρα της ΕΕ;

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι η εργασία για μια «κοινή προσέγγιση στα πιστοποιητικά εμβολίων» πρέπει να συνεχιστεί, αλλά αυτή είναι μια χλιαρή έγκριση που αφήνει περιθώρια και γεννά αμφιβολίες.

«Δεν θα δεχτώ ένα σύστημα που προϋποθέτει την πρόσβαση σε αυτήν ή στην άλλη χώρα με πιστοποιητικό», δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν. Η ΕΕ πρέπει να αποφύγει ένα σενάριο όπου κάθε χώρα αναπτύσσει το δικό της σύστημα, είπε, αλλά «ένα τέτοιο έγγραφο δεν πρέπει να παρέχει συγκεκριμένα δικαιώματα σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί».

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Sophie Wilmès, υιοθέτησε παρόμοια άποψη, τονίζοντας ότι η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων είναι «πιο θεμελιώδης από ποτέ».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να είναι η «μόνη» λύση για να επιτρέπεται ένα ταξίδι, και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός πως: δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο εμβόλιο κορονοϊού για τους ανήλικους προσθέτοντας ότι ένα αρνητικό τεστ PCR θα συνεχίσει να είναι μια εναλλακτική λύση.

Αν και κανείς δεν αντιτίθεται καταρχήν στην ιδέα, υπάρχουν πρακτικές και ηθικές ανησυχίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Το «ερώτημα», πρόσθεσε, είναι εάν οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες μεταδίδουν την ασθένεια.

Θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι;

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα πιστοποιητικό εμβολίου για ιατρικούς σκοπούς τον Ιανουάριο. Η νέα πρόταση για τα ταξίδια ξεπερνά την υπάρχουσα συμφωνία δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής αυτή την εβδομάδα.

Εάν οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν ένα πιστοποιητικό προερχόμενο από τα συστήματα υγείας στα σύνορά τους, η Επιτροπή πρέπει να δημιουργήσει μια «πύλη» για τη σύνδεση των εθνικών συστημάτων. Κάτι τέτοιο θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις μήνες είπε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ένα έγγραφο που εστάλη σε αντιπροσωπείες χωρών μη αποκλείοντας την προοπτική η προετοιμασία να διαρκέσει ακόμα και ένα τετράμηνο.

«Ένα σύστημα της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν τα αντίστοιχα εθνικά συστήματα έχουν εγκατασταθεί έγκαιρα», έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα κράτη μέλη την Παρασκευή.

Πρέπει να ανταλλάξω το απόρρητό μου για διακοπές;

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι οι «πράσινοι διάδρομοι» θα σέβονται την προστασία δεδομένων, την ασφάλεια και το απόρρητο. Ωστόσο, οι ρυθμιστές αρχές προστασίας της Ευρώπης δεν φαίνεται να επικροτούν. Η βελγική ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι ο δηλωμένος σκοπός για την αποθήκευση των δεδομένων σχετικά με τα εμβολιασμένα άτομα και οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο κοινοποίησης αυτών των δεδομένων είναι ασαφείς. Η ρυθμιστική αρχή ανησυχεί επίσης ότι οι αρχές θα διατηρούσαν αυτά τα δεδομένα για πολύ καιρό.

Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων Wojciech Wiewiórowski χαρακτήρισε την ιδέα ενός διαβατηρίου εμβολιασμών «ακραίο», λέγοντας επίσης «ακόμη και το όνομα με αηδιάζει λίγο».

Ο Γάλλος ρυθμιστής για την Προστασία Δεδομένων δήλωσε ότι είναι δυνατόν να εφαρμοστούν ψηφιακά «πράσινα διαβατήρια» που θα τηρούν τους κανόνες προστασίας δεδομένων της ΕΕ αλλά είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Τι θα γίνει με τα διαφορετικά εμβόλια που δεν έχουν πάρει την έγκριση της ΕΕ; 

Με όλο και περισσότερες χώρες να κατατάσσονται στην κοινή στρατηγική εμβολίων της ΕΕ, αυτό που προκαλεί πονοκέφαλο για την προγραμματισμένη διάθεση του πιστοποιητικού εμβολίου είναι: Τι θα γίνει με τους Σλοβάκους ή τους Ούγγρους πολίτες που έχουν λάβει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik ή την περίπτωση της Ουγγαρίας με το Κινεζικό εμβόλιο Sinovac; Μπορούν να γίνουν δεκτοί αυτοί οι εμβολιασμοί για το πιστοποιητικό σε επίπεδο ΕΕ, παρόλο που τα εμβόλια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φαίνεται να έχει ακόμη απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, καθώς ένας εκπρόσωπος είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να απαντηθούν. Υπάρχουν όμως σαφείς αμφιβολίες ακόμη και στις χώρες που διαχειρίζονται τα εμβόλια αυτά.

Υπάρχουν ζητήματα δικαιοσύνης με τα διαβατήρια εμβολίων;

Η τρέχουσα περιορισμένη προμήθεια εμβολίων - όχι μόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως - είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προτρέπει να είναι ο εμβολιασμός προϋπόθεση για τα ταξίδια.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης σχεδίασε επίσης μια (μη δεσμευτική) κόκκινη γραμμή γύρω από τα πιστοποιητικά εμβολίων τον Ιανουάριο, λέγοντας ότι είναι κατάλληλα μόνο για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας και των ανεπιθύμητων ενεργειών.

Οι μη εμβολιασμένοι δεν θα αντιμετώπιζαν διακρίσεις έσπευσε να πει ένας ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης εξηγώντας πως θα εξακολουθούν να μπορούν να ταξιδεύουν υπό περιορισμένες συνθήκες αλλά θα ήταν ευκολότερο για όσους έχουν ακολουθήσει το πλάνο που είναι στα σκαριά.

Θα λειτουργήσει πραγματικά για να μειώσει τους ρυθμούς μετάδοσης της νόσου;

Δεν ξέρουμε. Αυτός είναι ο άλλος λόγος που ο ΠΟΥ κρατά αποστάσεις από την συγκεκριμένη ιδέα.

Υπάρχουν ακόμη «κρίσιμα άγνωστα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης», δήλωσε ο οργανισμός υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενώ οι εμβολιασμοί αποτρέπουν σαφώς τα συμπτώματα δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα σχετικά με το εάν άτομα χωρίς συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Επίσης, δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό πριν ταξιδέψουν πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τα άτομα, ούτε εάν όσοι έχουν αναπτύξει αντισώματα μετά την ανάρρωση από το COVID-19 πρέπει να εξαιρούνται από τις απαιτήσεις.

Πηγή: POLITICO

Δεν υπάρχουν σχόλια: