31.3.21

«Εμείς εισηγούμαστε άρση μετακινήσεων»...


Ανοιχτό «παράθυρο» για άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων το Σαββατοκύριακο άφησε η Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

«Eισηγούμαστε να γίνει η άρση το... συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Θεωρώ ότι θα ήταν λογικό μέτρο η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, ωστόσο αυτό θα το εισηγηθεί η επιτροπή, δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τις αποφάσεις της. Υπάρχει μενού επιλογών, η επιτροπή κρίνει τα δεδομένα» διευκρίνισε.

«Αν επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, θα δούμε την εισήγηση της επιτροπής, πιστεύουμε ότι είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην εκτόνωση και στο άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρου Πρέπει να λάβουμε υπόψιν την αλλαγή του καιρού, ότι πρέπει να έχουμε ελεγχόμενες δραστηριότητες όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους παρά ανεξέλεγκτες παράνομες δραστηριότητες, συναντήσεις σε σπίτια, όπου γίνεται διασπορά του ιού». 

Όπως επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, αν οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτραπούν, αναγνωρίζοντας και την κόπωση όλων, δε θα επιτραπούν φαινόμενα συγχρωτισμού όπως σε μικρές πλατείες. 

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη υπάρχει μερική συμμόρφωση στα μέτρα, λόγω κόπωσης. «Για να υπάρξει συμμόρφωση στα μέτρα γιατί τα μέτρα πρέπει να τηρούνται και προφανώς είμαστε σε έξαρση που πιέζει τους πάντες και το ΕΣΥ θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να γίνει διαχειρίσιμη αυτή η κούραση» τόνισε η κ. Πελώνη.

Λιανεμπόριο – λύκεια

«Παραμένει προτεραιότητα το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των λυκείων ελεγχόμενα. Θα δούμε από το μενού επιλογών αν μπορούμε να το αντέξουμε επιδημιολογικά. Το λιανεμπόριο ήταν εξαρχής δραστηριότητα που λειτούργησε συντεταγμένα, κι αν γίνει με κανόνες δε θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση… Θα δώσει ανάσα στην οικονομία και θα είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης» σημείωσε η κ. Πελώνη. Ερωτηθείσα αν θα ανοίξουν τα λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκαθάρισε ότι οι οποίες επαναλειτουργίες θα πρέπει να είναι σταδιακές και ελεγχόμενες. «Προφανώς δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί» σημείωσε.

Μετακινήσεις το Πάσχα

«Είναι νωρίς να συζητήσουμε για μετακινήσεις το Πάσχα» αποσαφήνισε. «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ελπίζω να υπάρξει αποκλιμάκωση σε κρούσματα και νοσηλείες».  

Self test

«Πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τα self test, είναι ένα πρόσθετο συμπληρωματικό εργαλείο, μαζί με την τήρηση των μέτρων και το τείχος ανοσίας των εμβολίων».  

Εστίαση

Για την εστίαση ανέφερε ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους, η στόχευση για επαναλειτουργία του είναι εντός Απριλίου, μετά τα μέσα Απριλίου, αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν είναι θέμα της σημερινής συζήτησης».

AstraZeneca

Για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις οδηγίες του EMA και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και συνεχίζει κανονικά τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο, έως ότου υπάρξει αλλαγή από τον ΕΜΑ.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: