31.3.21

Οριστική απόφαση για χαλάρωση των μέτρων...


Ανακοινώσεις Χαρδαλιά - Κικίλια εντός της ημέρας...

Ανακοινώσεις για την μερική χαλάρωση του lockdown εντός της ημέρας αναμένονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα με την παρουσία και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Οι... ανακοινώσεις θα γίνουν μετά και τη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 13:30. Οι επιστήμονες συνεδριάζουν για να αναλύσουν όχι μόνο την  επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και για να καταλήξουν στο πλαίσιο των μέτρων που βρίσκονται προς άρση από το ερχόμενο κιόλας Σαββατοκύριακο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων καθώς τα συνεχή lockdown έχουν φέρει κόπωση στους πολίτες, ενώ υπάρχουν και μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις.

Χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς και συνεργάτες όπου και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον βηματισμό από εδώ και στο εξής μετά και την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ο οποίος κατέγραψε 4.340 κρούσματα με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο με περισσότερες από 2.000 μολύνσεις.

Ωστόσο ανάμεσα στους επιστήμονες υπάρχουν φωνές οι οποίες λένε πως η πορεία της πανδημίας έχει πιάσει την κορύφωσή της και θα ακολουθήσει η φθίνουσα πορεία η οποία θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, αιτιολογείται η ανάγκη για επανεκκίνηση της αγοράς αλλά και απελευθέρωση δραστηριοτήτων για τους πολίτες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιστήμονες είναι πιθανόν να καταλήξουν σήμερα στην εισήγησή τους. Το τρίπτυχο που οδηγεί την… κούρσα για την χαλάρωση είναι τα self tests τα οποία αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στην χώρα μας, η επιτάχυνση των εμβολιασμών από τον ερχόμενο μήνα καθώς και ο καλός καιρός ο οποίος όχι μόνο επιτρέπει τις δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο αλλά και έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών σε περίπτωση που δεν βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρότατου εγκλεισμού.

Προς άνοιγμα λιανεμπορίου από τη Δεύτερα με SMS στο 13032 και χρονικό όριο

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, τις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για την άρση ορισμένων εκ των μέτρων του lockdown αποτύπωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει από τη Δεύτερα, με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός, «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθεμίτου ανταγωνισμού».

Σε ό,τι άφορα την εστίαση, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα στην επιτροπή για να εξεταστούν όλα τα σενάρια χαλάρωσης. Ούτως η άλλως, ανέφερε χαρακτηριστικά, η καραντίνα δεν υπάρχει στην πράξη, αφού το περασμένο Σαββατοκύριακο στις πλατείες δεν μπορούσες να διακρίνεις το γκαζόν. Πάντως ξεκαθάρισε ότι οι κλειστοί χώροι εστίασης είναι δύσκολο να ανοίξουν.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα δοθεί γενναία στήριξη στα καταστήματα εστίασης για την τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα, ενώ όλα τα μέτρα στήριξης για την εστίαση θα ανακοινωθούν αύριο η μεθαύριο Παρασκευή...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: