31.3.21

Επικίνδυνη προχειρότητα...


Μοιάζει παράδοξο από τη μια να αντιμετωπίζουμε τη δραματική εκτόξευση του αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτων πάνω από τις 4.000 και από την άλλη να μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα σε τέσσερις μέρες. Ωστόσο το ζήτημα άνοιξε από την κυβέρνηση και δεν κλείνει. Εκτός και αν η... επιτροπή λοιμωξιολόγων διατυπώσει άλλη γνώμη σήμερα στην έκτακτη συνεδρίασή της.

Προς το παρόν όμως τα ερωτήματα είναι πολλά και πιεστικά. Δεν αφορούν το δίλημμα αν θα πρέπει να ανοίξουν ή όχι τα σχολεία, αλλά αν θα ανοίξουν με όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Για ακόμα μία φορά σπασμωδικές, πρόχειρες πρωτοβουλίες μετατρέπονται εν μια νυκτί (στην κυριολεξία) σε κατεπείγοντα νομοθετήματα με ακροβασίες στα όρια της συνταγματικότητας, της νομιμότητας, της πολιτειακής υποχρέωσης στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύγχυση, ανασφάλεια, πανικός. Αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την ταχύτατη επιστροφή στα σχολεία με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ σε μαθητές και με τα αδιάθετα εμβόλια στους εκπαιδευτικούς.

Το υπουργείο Παιδείας ορίζει ως υποχρεωτικά τα self tests στους ανήλικους μαθητές, χωρίς όμως να το λέει. Αναφέρεται σε «προϋπόθεση φοίτησης», ανοίγοντας έτσι νέες τρύπες στο πλαίσιο φοίτησης των μαθητών και λειτουργίας των σχολείων. Τι θα γίνει αν ένα παιδί δεν κάνει τεστ; Θα του απαγορευτεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση; Σε ποιον βαθμό και από ποιον;

Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς; Γιατί σπεύδει η κυβέρνηση να υποχρεώσει τους ανήλικους μαθητές και αφήνει εκτός τους ενήλικους δασκάλους τους; Θα ενταχθούν σε οριζόντιο μέτρο μαζί με άλλες πληθυσμιακές ομάδες (εστίασης, τουρισμού); Είναι προεξοφλημένη η ταυτόχρονη μαζική εκκίνηση της κανονικότητας;

Το χειρότερο όμως είναι ότι πάλι η κυβέρνηση παίρνει απαλλαγή από την ευθύνη μετατρέποντας την ατομική ευθύνη σε οικογενειακή. Φορτώνει στις πλάτες της οικογένειας την ευθύνη της δημόσιας ασφάλειας, το βάρος από τον κίνδυνο της αποτυχίας και κυρίως το κόστος της.

Επιβάλλει στις οικογένειες να εφαρμόσουν μια ιατρική πράξη, να κάνουν τεστ στα παιδιά τους, να δεχτούν τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα (είτε από κακή χρήση, είτε λόγω του χαμηλού δείκτη αξιοπιστίας των γρήγορων τεστ) και μετά να αναλάβουν την ευθύνη της ενημέρωσης, της καραντίνας, της επιτήρησης της δημόσιας υγείας. Μνημείο κυβερνητικής ανευθυνότητας!...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: