30.3.21

Πώς στήθηκε η παραπληροφόρηση για τα κρούσματα της Ν. Σμύρνης...Με χαιρέκακη διάθεση τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αναμεταδίδουν από τη Δευτέρα ότι οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες στη Νέα Σμύρνη, εναντίον της αστυνομικής βαναυσότητας, είχαν σαν αποτέλεσμα τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στον Δήμο.

Συγκεκριμένα το «Πρώτο Θέμα» είχε... τίτλο «Νέα Σμύρνη: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων μετά τις συγκεντρώσεις και τα επεισόδια» και η iefimerida συνοδεύει το θέμα με φωτογραφία συγκεντρώσεων πριν από τρεις εβδομάδες. Αρκετά ακόμη ΜΜΕ παίζουν ψηλά την είδηση, κάτι που δεν είδαμε να συμβαίνει σε περιπτώσεις έξαρσης κρουσμάτων σε άλλους δήμους.


 
Ας αφήσουμε στην άκρη τα πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν (ότι δηλαδή τις διαδηλώσεις προκάλεσε η αστυνομική βία και όχι ότι χιλιάδες άνθρωποι ξύπνησαν ένα πρωί και αποφάσισαν να κατέβουν στους δρόμους) και ας δούμε τα δεδομένα τα οποία παρουσιάζονται.

Η «είδηση» ξεκίνησε από ανακοίνωση του Δήμου Νέας Σμύρνης που έκανε λόγο για «ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη μας». Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «την προηγούμενη Δευτέρα (23/3) και σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα κρούσματα στην πόλη μας ανέρχονταν σε 138 [….] Σήμερα (29/3), η ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία αναφέρει 176 κρούσματα από τα οποία τα 45 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και τα 131 κατ’ οίκον».


 
Καταρχήν με δεδομένο ότι η επώαση του ιού, μέχρι την εμφάνιση κρουσμάτων, διαρκεί περίπου επτά ημέρες θα περίμενε κανείς να δει την πρώτη έξαρση από τις 16-17 Μαρτίου. Ας υποθέσουμε όμως ότι μετάδοση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που εμφανίζουν συχνότερα συμπτώματα, διήρκεσε περισσότερο.

Κοιτάζοντας την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για τις 29 Μαρτίου διαπιστώνουμε ότι τη στιγμή που ο Δήμος Νέας Σμύρνης αναφέρει 176 κρούσματα, ολόκληρος ο Νότιος Τομέας Αθηνών (που περιλαμβάνει άλλους επτά δήμους) είχε μόλις 102 ημερήσια κρούσματα.

Ο Δήμος λοιπόν αναφέρεται προφανώς σε άθροισμα ενεργών κρουσμάτων χρησιμοποιώντας στοιχεία που δεν είναι δημόσια διαθέσιμα. Έτσι δεν γνωρίζουμε πόσα τεστ πραγματοποιήθηκαν την ίδια περίοδο και πόσα κρούσματα καταγράφηκαν χάρη στα δωρεάν τεστ που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Σε κάθε περίπτωση από τα στοιχεία του Δήμου προκύπτουν 38 νέα κρούσματα σε επτά ημέρες, δηλαδή περίπου 5.5 κρούσματα την ημέρα. Γιατί λοιπόν αυτό το στοιχείο προκαλεί πανικό στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ;

Σαν να μην έφτανε αυτό, αρκετά ΜΜΕ άρχισαν να μαγειρεύουν ακόμη και αυτά τα λιγοστά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Έτσι το Πρώτο Θέμα αναφέρει ότι υπάρχουν «178 (κρούσματα) στο κέντρο της Αθήνας και τα 176 στην πόλη της Νέας Σμύρνης». Μόνο που τα 178 είναι ημερήσια κρούσματα, ενώ τα 176 είναι το άθροισμα όλων των ενεργών κρουσμάτων (όλος ο Νότιος Τομέας έχει μόνο 102 ημερήσια, όπως είπαμε).


 
Αφού λοιπόν ο Δήμος έβγαλε την ανακοίνωση με ελλιπή στοιχεία, αρκετά ΜΜΕ παραποίησαν τα δεδομένα και στη συνέχεια τα τρολ της ΝΔ ανέλαβαν να μεταφέρουν το μήνυμα ότι οι συγκεντρώσεις ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και την εκπομπή των Οικονόμου-Αντωνοπούλου ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, χωρίς να παρουσιάσει κανένα επιστημονικό στοιχείο και αφού δήλωσε αναρμόδιος να το γνωρίζει, σημείωσε ότι είναι «αυτονόητο» πως τα κρούσματα συνδέονται με τις συγκεντρώσεις!

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Μια Πόλη Ανάποδα χαρακτηρίζει «ανόητη την ανακοίνωση του Δήμου και συμπληρώνει: «Λένε αισχρά ψέματα και προετοιμάζουν νέο γύρο αυταρχικών μέτρων στην πόλη. Τα κρούσματα στα νότια προάστια κι όχι στη Νέα Σμύρνη μόνο, αυξάνονται αντίστοιχα με τις άλλες περιοχές, λόγω της αποτυχίας και της χρεοκοπίας των κυβερνητικών μέτρων για την πανδημία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: