31.3.21

«Μέτρα 57 δισ. ευρώ και αλλαγή μοντέλου της οικονομίας»...


Ο Μητσοτάκης παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης...

ΒΙΝΤΕΟ

«Ιστορική πρωτοβουλία» χαρακτήρισε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως... «το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένας πολύ καλά μελετημένος οδικός χάρτης με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Στηρίζεται σε 4 πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση του Κράτους και της Οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη Οικονομία, και την εκτίναξη της παραγωγικής δραστηριότητας. Πρόκειται για ένα σχέδιο που καλύπτει όλη την Ελλάδα, αφορά σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, και το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας αλλά και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη εξαετία».

«Το Εθνικό Σχέδιο έχει ρηξικέλευθο χαρακτήρα, γιατί αλλάζει το υπόδειγμα και κάνει την Οικονομία εξωστρεφή και το φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Εξ ου και το όνομα αυτού είναι η Ελλάδα 2.0. Το Εθνικό σχέδιο επιδιώκει να δημιουργήσει πολλές, νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Μαζί, πάντως, με τους πόρους του σχεδίου, ο ιδιώτης καλείται να προσθέσει και τα δικά του κεφάλαια αναλαμβάνοντας το σχετικό του ρίσκο», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το σύνολο των πόρων που θα διακινηθούν αγγίζουν τα 57 δισ. ευρώ.

«Συζητάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα δεύτερο ΕΣΠΑ. Μιλάμε για ένα σχέδιο που αλλάζει άρδην το πρότυπο της εθνικής οικονομίας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Και γι' αυτό το σχέδιο ονομάζεται "Ελλάδα 2.0"», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το Εθνικό Σχέδιο υπηρετεί την ανάκαμψη της Οικονομίας και την ανθεκτικότητα της κοινωνία και το 37% των πόρων αφορά στην πράσινη μετάβαση. Προβλέπεται - μεταξύ άλλων - στην ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημόσιων κτηρίων και στην εξοικονόμηση πόρων. Επίσης ο οδικός άξονας Ε65 στη Θεσσαλία, και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Παράλληλα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ δράσεις που θα γίνουν είναι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα παραγωγής», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει σημαντική επίδραση στην κοινωνία, επειδή ακριβώς στο επίκεντρό του βρίσκεται ο πολίτης. Το σχέδιο δημιουργείται από την Ελλάδα για την Ελλάδα και απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Έκανε λόγο για «έναν μαραθώνιο, το νήμα του οποίου θα κοπεί, όταν θα έχουν απορροφηθεί στο 100% οι πόροι του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης μέχρι το 2026».

«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δημιουργεί μία νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν περιλαμβάνει μόνο πιστώσεις και δράσεις, αλλά σηματοδοτεί ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία μας. Αποτελεί ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο που πατά πάνω στις προτεραιότητες του σχεδίου Πισσαρίδη» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Γιατί οι κατευθύνσεις έχουν καταστρωθεί στην Ελλάδα και αφορούν στην Ελλάδα. Έχουν γίνει από Έλληνες και αφορούν Έλληνες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την πλήρη ιδιοκτησία του. Ενσωματώνει εμπειρία και από την πανδημία. Εξαλείφει παγιωμένες παθογένειες. Το Εθνικό Σχέδιο οδηγεί στην δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου. Η προσπάθεια που σήμερα ξεκινά σημαίνει περισσότερες δουλειές ιδίως για τους νέους μας και μία καλύτερη καθημερινότητα για όλους».

«Το Σχέδιο "Ελλάδα 2.0" δεν αφορά μία κυβέρνηση, αφορά όλη τη χώρα, είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε ένα κόμμα. Δεν περιορίζεται σε θητείες, αλλά απλώνεται σε δεκαετίες. Αποτελεί, ως εκ τούτου, ευκαιρία για την δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων. Είναι όμως πρωτίστως ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί»», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: