31.3.21

Σήμερα η Ακρίτα, η Λουπάκη. Αύριο εσείς. Εμείς. Ολοι...



Οι σκηπτούχοι του facebook και η ολοκληρωτική νοοτροπία του αποκλεισμού...
Όταν αποκλείστηκε ο Τράμπ από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η στήλη χαρακτήρισε φρικώδες και αποτρόπαιο το γεγονός, μιλώντας για επέλαση του νέου ολοκληρωτισμού.

 Τότε, λίγοι είχαν αντιδράσει. Οι... περισσότεροι είτε σιώπησαν αιδημόνως, θεωρώντας ότι δεν τους αγγίζει ο φασιστικός αυτός αποκλεισμός, είτε χειροκρότησαν επειδή αφορούσε τον απεχθή Τράμπ.

«Σήμερα ο Τράμπ, αύριο αυτοί» σημείωνε η στήλη στην κατακλείδα του εν λόγω κειμένου, λέγοντας τα εξής:

«Οσο για εκείνους που δεν σιώπησαν απλώς αλλά  χειροκρότησαν την απόφαση για αποκλεισμό του Τράμπ, όπως έπραξε μια Γερμανίδα Ευρωβουλευτίνα της «Αριστεράς», η Ορόρ Λαλίκ, θα το βρούν μπροστά τους. Σήμερα ο  Τράμπ, αύριο αυτοί. Σήμερα ένας επικίνδυνος τσαρλατάνος, αύριο πλείστοι όσοι εξεγερμένοι, απεργοί, διαδηλωτές, διανοητές και δημοσιολόγοι με «επίφοβες απόψεις».

Ο Ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει…»

Να το ξαναπούμε, μιας και ο ολοκληρωτισμός χτύπησε και την δική μας πόρτα; Να το ξαναπούμε: Σήμερα η Ακρίτα, η Λουπάκη, το PressProject και ένα τσούρμο φωτογράφοι, αύριο εσείς. Εμείς. Ολοι.

Ναι, όλοι. Ακόμη κι εκείνοι που δεν βρήκαν να πουν μια λέξη για τον φασιστικό αποκλεισμό των συναδέλφων. Ενδειξη συμπλεγματικής χαιρεκακίας ή απτό δείγμα τυφλότητος που ενδημεί στην ρηχή και αφελή σκέψη ότι αυτούς δεν θα τους αγγίξει ποτέ η απαγόρευση;

Εν πάση περιπτώσει, για την τιμή των όπλων, παραθέτουμε ολόκληρο το σημείωμα της στήλης, υπο τον τίτλο «Η ψηφιακή ολιγαρχία και η επέλαση του νέου ολοκληρωτισμού»(14.1.2021). Κι ας ελπίσουμε ότι θα κινητοποιηθούν άπαντες για να αναχαιτιστεί ο ελαύνων φασισμός:

«Στη σκιά της φαιάς επιδρομής στο Καπιτώλιο και της παραπομπής του  Τράμπ, έλαβε χώρα ένα γεγονός ολοκληρωτικού χαρακτήρα που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη κι όχι μονάχα τις ΗΠΑ: ο αποκλεισμός του Τράμπ από τα σόσιαλ μίντια.

Φρικώδες και αποτρόπαιο γεγονός. Πιο ανατριχιαστικό και  από την εισβολή των αφηνιασμένων στο Καπιτώλιο. Μια εξέλιξη που ανοίγει τις πύλες του ζόφου και προϊδεάζει για έναν νέου τύπου ολοκληρωτισμό που όμοιό του δεν έχει ξαναζήσει ο πλανήτης.

Κινδυνολογικές υπερβολές; Δυστυχώς, όχι. Πρόκειται για μιά  «καταστροφή εν εξελίξει, στολισμένη με τα φτερά της αρετής». Μιάς αρετής παγιδευτικής που φαίνεται αυτονόητη και ηθικά  νομιμοποιημένη, καθώς εδράζεται σε συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς και  δεοντολογίας που θέτουν ιδιώτες. Αν  δεν τους  τηρείς τίθεσαι εκποδών. Σε διώχνουν.

Ποιός όμως θέτει τους κανόνες; Τι είδους κανόνες είναι αυτοί; Ποιός αποφασίζει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται; Ποιός έχει το δικαίωμα να κρίνει ποιές πληροφορίες και ποιές απόψεις πρέπει να διακινούνται στο διαδίκτυο;

Φεύ! Ιδιωτικές εταιρείες, στις οποίες ανήκουν οι  ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης έχουν το δικαίωμα αυτό. Δικαίωμα «ζωής και θανάτου» για ιδέες και απόψεις. Σήμερα, με θύμα έναν φανφαρόνο εξτρεμιστή, τον Τράμπ. Αύριο, τον καθένα. Και, φυσικά, Προέδρους χωρών, πρωθυπουργούς, πολιτικούς αρχηγούς. Ολους.

Παράδειγμα υποθετικό: Εκρηκτική κατάσταση, με πιθανότητες εμφυλίου, σε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η αριστερή κυβέρνηση αμύνεται, προσπαθώντας να αποτρέψει κατάληψη του Κοινοβουλίου από συντεταγμένες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Ενας Ευρωπαίος αριστερός ηγέτης παίρνει θέση υπέρ των κυβερνώντων. Και τότε διαπιστώνει με έκπληξη ότι έχει αποκλειστεί από τα σόσιαλ  μήντια. Με το αιτιολογικό ότι η θέση του ενισχύει τους υπεύθυνους για την καθεστωτική βία, δηλαδή τούς κυβερνώντες.

Το ίδιο με την Κούβα, τώρα που χαρακτηρίστηκε από τον Τράμπ χώρα-τρομοκράτης. Υποστηρίζεις το κουβανικό καθεστώς; Εξωση από τα σόσιαλ μήντια. Αλήθεια, ποιός μπορεί να αποκλείσει το  ενδεχόμενο αυτό, όταν τους κανόνες θέτει κατά το δοκούν μια δράκα ιδιωτών χωρίς καμμία θεσμική νομιμοποίηση;

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Γιάννη Τριαντη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: