18.4.16

Διευκρινίσεις Κουντουρά για τη διακοπή πτήσεων Ryanair...


«To αίτημα για κατάργηση τελών €12 ανά επιβάτη δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά μου»...
Σε διευκρινίσεις με αφορμή τις δηλώσεις του εμπορικού διευθυντή της κ. Ντέιβιντ Ο' Μπράιεν προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά, τονίζοντας ότι...
οι επιχειρηματικές αποφάσεις της εταιρείας να διακόψει νωρίτερα τις καλοκαιρινές πτήσεις, φορούν σε θέμα «για το οποίο δεν έχω καμία απολύτως αρμοδιότητα».

Πιο συγκεκριμένα, με δήλωσή της η αναπληρώτρια υπουργός υπογραμμίζει ότι «το  συγκεκριμένο αίτημά για την κατάργηση των τελών 12 ευρώ ανά επιβάτη, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά μου».

Η ίδια υπογραμμίζει «το αίτημα που έχουν θέσει στις εκάστοτε κυβερνήσεις κατ' επανάληψη όλα τα προηγούμενα χρόνια και από τις αρχές του 2014 πιο επισταμένως, να μην πληρώνει η εν λόγω εταιρεία το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων 12 ευρώ ανά επιβάτη. Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας επανήλθε με επιστολή του, αυτή τη φορά συγκεκριμένα για το αεροδρόμιο της Κω,  ζητώντας  την άμεση απαλοιφή του εν λόγω τέλους.
Στις συναντήσεις μας που είχαν προηγηθεί με τον εκπρόσωπο της εταιρείας,  και στην ανταλλαγή αλληλογραφίας μας στη συνέχεια, ξεκαθάρισα ότι το  συγκεκριμένο αίτημά για την κατάργηση των τελών 12 ευρώ ανά επιβάτη, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά μου. Τέτοιου είδους θέματα εντάσσονται στο πλαίσιο της  κεντρικής  κυβερνητικής πολιτικής  που αφορά και τις αεροπορικές εταιρείες,  και  του συνέστησα να απευθυνθεί στα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών.

Εχω  ευχαριστήσει στο παρελθόν τον εκπρόσωπο της Ryanair και τον ευχαριστώ για μία ακόμη φορά δημοσίως για την πρόθεσή του να φέρει επιπλέον 5 εκατ. επιβάτες  στην Ελλάδα, σε βάθος τριετίας. Και φυσικά του τόνισα ότι υποστηρίζω κάθε ενέργεια που καθιστά το τουριστικό προϊόν της χώρας μας  πιο ανταγωνιστικό και αγωνίζομαι προς αυτή την κατεύθυνση για όλα τα ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μου και στον τομέα ευθύνης μου, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ιστορικό ρεκόρ αφίξεων και εσόδων του 2015, μετά από τη συστηματική εφαρμογή της νέας μας τουριστικής πολιτικής με ορίζοντα τετραετίας».  

Αναφερόμενη στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς «που ειπώθηκαν δημοσίως», τονίζει ότι «αυτοί δεν συνάδουν ούτε με τους ελάχιστους  κανόνες σεβασμού, ούτε με το πνεύμα αγαστής συνεργασίας. Η εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά ότι τα ζητήματα  οικονομικής και φορολογικής  φύσεως είναι εκτός του τομέα ευθύνης του εκάστοτε αρμόδιου για θέματα τουρισμού υπουργού», καταλήγει.

Κοινή δήλωση Κεφαλογιάννη - Αραμπατζή

Εν τω μεταξύ, σε κοινή δήλωσή τους η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη και η υπεύθυνη του Τομέα Τουρισμού, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, αναφέρονται στις αποφάσεις της εταιρίας και σημειώνουν ότι: «Μετά τις μειώσεις των προκρατήσεων και πλέον των κρατήσεων, τις ακυρώσεις δρομολογίων πλοίων και κρουαζιέρων, προστίθεται και η απόφαση ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους να τερματίσει το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεών της στη χώρα μας δύο μήνες νωρίτερα, βάλλοντας κατά της ζητούμενης και αναγκαίας επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση επιβαρύνει περισσότερο την τουριστική επιχειρηματικότητα μέσω της υπερφορολόγησης και της πλήρους απουσίας αναπτυξιακού σχεδίου για τον τουρισμό της χώρας. Αν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ανίκανη να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μακρόπνοες πολιτικές για την ουσιαστική βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος, τουλάχιστον ας σταματήσει να ισοπεδώνει όσα, με τεράστια προσπάθεια, θεμελιώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τον ελληνικό τουρισμό».
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: