2.4.16

Η κυβέρνηση στηρίζει το …Netflix!...


Κοντά σε μία απόφαση που θα ευνοήσει την ανάπτυξη του Netflix στην Ελλάδα σε βάρος της...
Nova και του ΟΤΕ TV βρίσκεται η κυβέρνηση. Η συζήτηση για την επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση θα δημιουργήσει συνθήκες άνισου ανταγωνισμού καθώς θα ακριβύνει τα πακέτα των δύο μπουκέτων Nova και OTE TV και θα καταστήσει άκρως ελκυστικό το Netflix. Με μόνη διαφορά πως από τη δραστηριότητα των δύο μεγάλων της συνδρομητικής στην Ελλάδα το δημόσιο έχει έσοδα από την πληρωμή του ετήσιου τέλους και τη μετάδοση διαφημίσεων μαζί με την απόδοση των εισφορών στα ταμεία, σε αντίθεση με το Netflix, όπου τα χρήματα αυτά θα γίνουν συνάλλαγμα. Όπως και στην περίπτωση της Google με τις διαφημίσεις που συγκεντρώνει, η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών, αφήνει την ελληνική αγορά των ΜΜΕ, να δέχεται ένα ακόμη πολύ σοβαρό πλήγμα .

Στην περίπτωση που τελικώς επιβληθεί φόρος θα αυξηθεί επιπλέον η συνδρομή η οποία ήδη επιβαρύνεται όπως είναι λογικό με ΦΠΑ. Με την επιλογή αυτή θα σημειωθεί ανάσχεση στην περαιτέρω διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας, που είναι έτσι και αλλιώς από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, και άρα θα στερήσει το κράτος από ακόμα μεγαλύτερα έσοδα.

Το λάθος είναι ολοφάνερο. Τόσο η Nova όσο και ο OTE TV, πληρώνουν εκτός των φόρων και το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για την παροχή των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό επί των συνολικών εσόδων τους. Αν μειωθούν οι συνδρομές λόγω του φόρου, τα μειωθεί συνολικά τα έσοδα για το δημόσιο.

Η επιβολή ενός τέτοιου φόρου, θα επιδοτήσει επί της ουσίας τις εταιρείες του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα, μέσω Διαδικτύου x. Εκτός του Netflix, σήμερα με την εξάπλωση του internet, ψυχαγωγία –και δη μέσω περιεχομένου στην τηλεόραση- είναι και το youtube, dailymotion κλπ, που ήδη εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος της online διαφημιστικής δαπάνης, χωρίς να φέρνει το παραμικρό έσοδο στο ελληνικό κράτος. Εκτιμάται ότι τα έσοδα από την Online διαφήμιση σε εταιρείες όπως google/youtube κλπ ξεπερνά τα 100.000.000 ευρώ το χρόνο, και το κράτος δεν έχει το παραμικρό έσοδο ούτε από φόρους ούτε από ΦΠΑ.
Από τη συνδρομητική τηλεόραση εκτός των εργαζομένων που απασχολούνται στον κλάδο, η συνδρομητική τηλεόραση είναι αυτή χάρη στην οποία υπάρχουν ο ελληνικός αθλητισμός και ο ελληνικός κινηματογράφος. Κύριο -αν όχι μοναδικό- έσοδο των ομάδων των ελληνικών πρωταθλημάτων αποτελούν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ μέσα από τις συμπαραγωγές που χρηματοδοτούν οι συνδρομητικές πλατφόρμες καταφέρνει και στέκεται στα πόδια του το ελληνικό σινεμά. Η πραγματική λύση είναι ο φόρος αυτός να περάσει στις συνδέσεις Internet, οι οποίες είναι περισσότερες σε σχέση με τη συνδρομητική τηλεόραση, σε μικρότερο ύψος, με άμεσα οφελή καθώς είναι η βάση για τη λειτουργία της ψηφιακής επικοινωνίας, στην οποία στηρίζονται οι μεγάλες εταιρείες επικοινωνίας. Στην περίπτωση αυτή πάλι ο πολίτης πληρώνει, αλλά λιγότερα χρήματα ενώ δεν διαμορφώνονται συνθήκες άνισου ανταγωνισμού ανάμεσα στις ελληνικές και τις πολυεθνικές εταιρείες. Το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση θα ήταν να κηνυγήσει τα 100.000.000 ευρώ που χάνονται σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού, κάθε χρόνο, από την λειτουργία των πολυεθνικών εταιρειών του κλάδου.

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: