2.4.16

"Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα απροστάτευτη"...



Εξηγήσεις από τη Λαγκάρντ ζητάει ο πρωθυπουργός

Ο Αλ. Τσίπρας θα στείλει επιστολή στην επικεφαλής του ΔΝΤ με την οποία θα της ζητεί εξηγήσεις για όσα διέρρευσαν μέσω των Wikileaks για τον ρόλο και τις επιδιώξεις του Ταμείου - «Δε πρέπει να...
επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη», το μήνυμα του Αλ. Τσίπρας κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - «Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας», ανέφεραν νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης αναφορικά με τις «διαρροές» διαλόγων μεταξύ Τόμσεν και Βελκουλέσκου που αποκαλύπτουν την πρόθεση του ΔΝΤ να πιέσει την Ελλάδα με χρεωκοπία προκειμένου να περάσει τα δικά του σκληρά μέτρα - Ο πρωθυπουργός ενημερώνει ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση της Ελλάδας

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Ν. Κοτζιά, Ευ. Τσακαλώτου και Όλγας Γεροβασίλη, με αφορμή τπ δημοσίευμα του Guardia για τις αποκαλύψεις των Wikileaks (αναλυτικά παρακάτω). Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε προκειμένου να τους ενημερώσει, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (παρακάτω ο διάλογος) και τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ επίκειται να συνομιλήσει και με τους πολιτικούς αρχηγούς. Προτίθεται επίσης να επικοινωνήσει και με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των Ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκαλτιέρη, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος. Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας πρόκειται να αποστείλει άμεσα, για το συγκεκριμένο θέμα, επίσημη επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζοντας ότι η «η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεωκοπίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου».

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση σήμερα από το Wikileaks συνομιλιών μεταξύ του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου (αναλυτικά παρακάτω), από την οποία προκύπτει μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να επιθυμεί και να πιέσει για καθυστέρηση και μετάθεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος για μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία σχετικά με το Brexit, δηλαδή για μετά τον Ιούνιο. Όπως αναφέρεται σχετικά και στο δημοσίευμα του Gurdian, ειπώθηκε ότι το βρετανικό δημοψήφισμα προσθέτει περαιτέρω εμπλοκή η οποία πρέπει να συζητηθεί, καθυστερώντας μια πιθανή "στιγμή της αλήθειας" για μετά την ψήφο του Ιουνίου.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Αλ. Τσίπρα, σημείωσαν:

Προκόπης Παυλόπουλος: Όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου.

Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις Θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: