18.4.16

Κρίσιμες αποφάσεις για την απέλαση προσφύγων...

Χίος - απελάσεις

Για την Τετάρτη αναβλήθηκε η δευτεροβάθμια εξέταση αιτήσεων ασύλων Σύρων προσφύγων που κρατούνται στα ελληνικά νησιά, στους οποίους...
δόθηκε απόφαση την περασμένη Πέμπτη που απορρίπτει το αίτημά τους ως «απαράδεκτο», επειδή θεωρεί ότι η Τουρκία αποτελεί γι' αυτούς «ασφαλή τρίτη χώρα».

Στη δευτεροβάθμια εξέταση του αιτήματος θα ακουστούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τρεις ημέρες μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ανάμεσα στους πρόσφυγες βρίσκεται και μια οικογένεια με τέσσερα ανήλικα παιδιά, δύο από τα οποία πραγματοποίησαν πρόσφατα απόπειρα αυτοκτονίας.

Τα έγγραφα των αποφάσεων που επιδόθηκαν στους πρόσφυγες είναι πανομοιότυπα και δεν προχωρούν σε εξατομικευμένη αξιολόγηση.

Την εξέταση του ασύλου φαίνεται πως κάνει μόνο υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου, στα αγγλικά, ενώ δεν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία νομικής εκπροσώπησης των προσφύγων.

Φαίνεται πως η κατάσταση εξαιρέσεων από τον νόμο που έχει επιβληθεί στα ελληνικά νησιά δυνάμει της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας επεκτείνεται και στο κρίσιμο ζήτημα των απελάσεων προσφύγων στην Τουρκία, κατά παράβαση τόσο των διατάξεων περί «ασφαλούς τρίτης χώρας» όσο και κάθε έννοιας κράτους δικαίου.

Η απόρριψη των αιτήσεων των προσφύγων επιβεβαιώνει τους φόβους των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι θα υπάρξουν μαζικές απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία, προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας, μια συμφωνία που καταγγέλλεται ότι παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και απειλεί το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι, παρά τις όποιες πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές στο καθεστώς προσωρινής προστασίας που παρέχει η Τουρκία στους Σύρους, παραμένουν σοβαρά νομικά εμπόδια για να θεωρηθεί η Τουρκία ασφαλής τρίτη χώρα για κάποιον πρόσφυγα, ενώ δεν υπάρχουν και οι πραγματικές συνθήκες που εγγυώνται μια ασφαλή ζωή στους πρόσφυγες που απελαύνονται στην Τουρκία.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: