2.4.16

Κέντρα καταγραφής στην Τουρκία...

Αφγανοί πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας
... για την υποδοχή μεταναστών...

Δύο κέντρα καταγραφής για τους μετανάστες που από τη Δευτέρα θα επιστρέφουν στην Τουρκία από την Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας Ε.Ε.-Άγκυρας για τον περιορισμό των...
μεταναστευτικών ροών, ετοιμάζουν οι τουρκικές αρχές σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα κέντρα αυτά δεν είναι καταυλισμοί προσφύγων, αλλά χώροι από τους οποίους αυτοί που καταγράφονται θα μπορούν στη συνέχεια να στέλνονται σε καταυλισμους προσφύγων, το ταχύτερο δυνατόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, η Τουρκία αναμένει την επιστροφή μεταναστών, Σύρων ή άλλων εθνικοτήτων, οι οποίοι διέσχισαν το Αιγαίο με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει της συμφωνίας αυτής που υπογράφηκε στις 20 Μαρτίου.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες θα πραγματοποιηθούν αυτές οι επιστροφές, εργασίες άρχισαν στο θέρετρο του Τσεσμέ, στην επαρχία της Σμύρνης, που βρίσκεται απέναντι από τη Χίο, και στο Δικελί, που βρίσκεται λίγο βορειότερα, απέναντι από τη Λέσβο.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος του Τσεσμέ, Μουχιτίν Νταλγκίτς, σωλήνες νερού και ηλεκτρικά καλώδια εγκαταστάθηκαν σ' έναν χώρο 500 τετραγωνικών μέτρων κοντά στο λιμάνι, ο οποίος θα χρησιμεύσει ως κέντρο. Εκεί θα υπάρχουν σκηνές, στις οποίες δημοσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να δακτυλοσκοπούν τους μετανάστες και να τους καταγράφουν, και χώρους υγιεινής.

«Μόλις καταγράφονται και εξετάζεται η κατάσταση της υγείας τους, θα στέλνονται στους καταυλισμούς», είπε ο δήμαρχος του Τσεσμέ στο πρακτορείο «Ανατολή». «Θα πράξουμε ούτως ώστε να παραμένουν εδώ όσο το δυνατόν λιγότερο».

Εκπρόσωποι του δήμου στο Δικελί γνωστοποίησαν επίση για την προετοιμασία κέντρου υποδοχής στην περιοχή για τους μετανάστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα. Ωστόσο, ακόμη το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι το οικόπεδο όπου θα στηθεί το κέντρο, το οποίο προς το παρόν παραμένει άδειο.

Αρκετοί από τους αιρετούς άρχοντες των παραλιακών πόλεων της δυτικής Τουρκίας εκφράζουν φόβους ότι ο τοπικός πληθυσμός ίσως αντιδράσει σε μια ξαφνική συρροή μεταναστών. Επίσης, μιλούν και για οικονομική ζημία, καθώς η παρουσία μεταναστών ίσως τρομάξει τους τουρίστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: