1.4.16

Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης...

supermarket kalathi noikokyra

Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα σημείωσε οριακή βελτίωση τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στις 90,1 (από 89) μονάδες, επίδοση που είναι όμως...
πολύ χαμηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (97,3 μονάδες).

Στην έρευνα του ΙΟΒΕ επισημαίνεται πως στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώνονται σημαντικά, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τα αποθέματα αμβλύνεται ελαφρά, ενώ και οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση περιορίζονται οριακά.

Στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση αμβλύνονται, ενώ στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, το σχετικό ισοζύγιο δεν μεταβάλλεται και παραμένει αρνητικό.

Στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα, όπως και οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα του φυσιολογικού για την εποχή.

Στις κατασκευές, η χειροτέρευση του κλίματος εκπορεύεται από την επιδείνωση στις προβλέψεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και από την πτώση του δείκτη προβλεπόμενης απασχόλησης.

Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η κάμψη του δείκτη προέρχεται από την επιδείνωση στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο 12μηνο, για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και από την εξασθένηση της πρόθεσης για αποταμίευση και τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

Το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται και τον Φεβρουάριο, για τρίτο κατά σειρά μήνα, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να χάνει αντίστοιχα 0,7 και 0,9 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 104,5 και τις 103 μονάδες, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: