27.4.16

ΔΝΤ προς Πεκίνο: Αντιμετωπίστε το χρέος σας!...

ΔΝΤ προς Πεκίνο: Αντιμετωπίστε το χρέος σας!
Οι ηγέτες της Κίνας πρέπει να κοιτάξουν πέρα από τις λύσεις που βρίσκονται τώρα στο τραπέζι για την αντιμετώπιση του χρέους και να καταλήξουν σε ένα ευρύτερο σχέδιο, προειδοποίησε ο...
James Daniel, επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου του ΔΝΤ στην χώρα.

Το ΔΝΤ έχει εκφράσει ανησυχίες για την αύξηση του χρέους στην Κίνα και έχει ασκήσει πιέσεις για μια απάντηση από το Πεκίνο. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα προειδοποίησε σε έκθεση του ότι εταιρικό χρέος 1,3 τρισ. δολάρια ανήκει σε εταιρείες που είχαν λιγότερα έσοδα από ότι πρέπει να πληρώσουν σε τόκους.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ο κ. Daniel έκανε ένα βήμα παραπέρα ζητώντας από το Πεκίνο μια περιεκτική στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο ίδιος και δύο ακόμα οικονομολόγοι του Ταμείου, υποστήριξαν ότι οι δύο βασικές πολιτικές που σχεδιάζει το Πεκίνο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα – τα swap χρέους για μετοχές και η τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων – μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

«Η μετατροπή των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μετοχικό κεφάλαιο ή η τιτλοποίηση τους είναι τεχνικές που μπορούν να παίξουν ένα ρόλο και έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχημένα από κάποιες άλλες χώρες» σημείωσε ο κ. Daniel. «Αλλά δεν είναι περιεκτικές λύσεις από μόνες τους, αντίθετα μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα, για παράδειγμα επιτρέποντας σε εταιρείες ζόμπι να συνεχίσουν να λειτουργούν» σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: