28.4.16

Μέτωπο κατά του ασφαλιστικού...


Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, καθώς όλες οι αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων και των συνδικάτων δείχνουν ότι...
μπαίνουμε σε ένα καυτό δεκαπενθήμερο κινητοποιήσεων.
Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ΜΜΕ διεμήνυσαν ότι ο αγώνας για τη διάσωση του αγγελιοσήμου, ως πόρου των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσιογράφων, θα συνεχιστεί καθώς μετά το Πάσχα θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ και των αρμόδιων συνδικαλιστικών οργάνων. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ΜΜΕ χαρακτήρισαν επιτυχημένη την απεργιακή κινητοποίηση και επεσήμαναν ότι «το θέμα των διαγραφών από την ΕΣΗΕΑ όλων όσοι έσπασαν την απεργία θα εξεταστεί και θα προχωρήσει». Χαρακτήρισαν ως «κλασική ληστεία μετά φόνου» τη στάση της κυβέρνησης έναντι του ΕΔΟΕΑΠ και υπογράμμισαν ότι ο κλάδος των ΜΜΕ έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, αμέσως μετά τον κατασκευαστικό κλάδο.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος σε δηλώσεις του προς το ΑΜΠΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συνάντησης, αυτή την εβδομάδα, με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, επισημαίνοντας όμως ότι «συζητάμε μόνο αν υπάρχει το θέμα του αγγελιοσήμου στο τραπέζι». Με υπόμνημά της προς τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) χαρακτηρίζει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «καρμανιόλα για την κοινωνία και την ενημέρωση».
Στο υπόμνημα επισημαίνεται: «Η διατήρηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και του αγγελιόσημου είναι βασικό στοιχείο σεβασμού προς την ανεξαρτησία του Τύπου και τη λειτουργία που αυτός επιτελεί, αφού η εξαθλίωση των εργαζομένων στον Τύπο οδηγεί αναπόφευκτα σε εξαρτήσεις και λειτουργίες που πόρρω απέχουν από την απαιτούμενη αντικειμενικότητα και διαφάνεια κατά τον έλεγχο της εξουσίας.
Στη γραμμή αυτή συνεχίζουμε τον αγώνα μας, προκειμένου να προασπίσουμε δικαιώματα του κλάδου κατοχυρωμένα επί δεκαετίες, προασπίζοντας παράλληλα την ίδια την ελληνική κοινωνία που δικαιούται να ενημερώνεται αντικειμενικά και αμερόληπτα από δημοσιογράφους που θα υπηρετούν τον βασικό τους ρόλο, εξασφαλίζοντας την ίδια στιγμή μια αξιοπρεπή διαβίωση για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».
Τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαφωνίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποφάσισε η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων αποφάσισε την πανελλαδική αποχή των συμβολαιογράφων από την άσκηση των καθηκόντων τους από την Τετάρτη 4 Μαΐου 2016, έως και την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016, ενώ λόγω της αποχής δεν θα διενεργηθούν και οι προγραμματισθέντες για την 4η Μαΐου 2016 πλειστηριασμοί.
«Αιτία πολέμου» θεωρεί την υπερψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος). Σε ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές μηχανικούς, που εστάλη χθες έπειτα από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι πιθανή υπερψήφιση αποτελεί «αιτία πολέμου» για τους εκατό χιλιάδες και πλέον μηχανικούς με την κυβέρνηση, τους θεσμούς, αλλά και με όσους βουλευτές το υπερψηφίσουν.
Οι δικηγόροι
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Αλεξανδρής, κατά την ομιλία του στη συζήτηση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, χαρακτήρισε αντισυνταγματικό και αφερέγγυο το επίμαχο νομοσχέδιο. «Υπό τον μανδύα της φερόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εισάγονται φορολογικού χαρακτήρα ρυθμίσεις με απροκάλυπτα δημευτικό χαρακτήρα», υπογράμμισε ο κ. Αλεξανδρής στην παρέμβασή του και επεσήμανε ότι οι προτεινόμενες ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις δεν επιβάλλονται σε στάδιο ανάπτυξης, αλλά εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και ύφεσης.
Ανέφερε επίσης ότι με τις υπό ψήφιση φορολογικές διατάξεις αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές, χωρίς να κατοχυρώνεται αφορολόγητο όριο για τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες, όπως γίνεται για τους μισθωτούς. «Εισφορο-καταιγίδα» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτηρίζει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ).
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, πλέον, «απειλούνται χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, με αφανισμό». καθώς με το νέο ασφαλιστικό θα κληθούν να καταβάλλουν έως και το 60% του εισοδήματός τους σε ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις». Γι’ αυτό και το ΒΕΑ ζητεί από την κυβέρνηση την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς πλήττονται στο σύνολό τους, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Κραυγή αγωνίας για την πορεία της οικονομίας και της χώρας υψώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
«Η χώρα ζει νέες ώρες αγωνίας με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών να μοιάζουν τοπίο στην ομίχλη και την κοινωνία να φοβάται για τα χειρότερα, καθώς βιώνει μέρες του πρόσφατου παρελθόντος» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι για μία ακόμη φορά προωθούνται φορολογικές επιβαρύνσεις, που θα επιτείνουν την ύφεση στην οικονομία, θα αυξήσουν τη φοροδιαφυγή, θα δημιουργήσουν αντικίνητρα για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.
Καταλήψεις σε ΧΥΤΑ, δημαρχεία, δημοτικά κτήρια και δημοτικά γκαράζ ξεκινά από την Πέμπτη 5 Μαΐου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Όπως τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, «το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου δρομολογεί την κατάργηση του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ προβλέπει μεταξύ άλλων περικοπή συντάξεων, κύριων και επικουρικών, μεγάλη μείωση του εφάπαξ και επανυπολογισμό των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται».
Τα παραπάνω μέτρα, συνεχίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, «έρχονται να προστεθούν στον οικονομική εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας και αναπόφευκτα θα οδηγήσουν ταυτόχρονα με τα νέα φορολογικά βάρη ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε μείωση της κατανάλωσης, σε νέα λουκέτα στην αγορά, περισσότερη ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση». Παράλληλα με τις καταλήψεις δημοτικών χώρων, η ΠΟΕ-ΟΤΑ οργανώνει επίσης τη συμμετοχή της στην 48ωρη πανελλαδική απεργία που έχει αποφασιστεί για τις ημέρες συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: