2.12.21

Πόσο πάει?...



Είναι συνταγματική η γενικευμένη επιβολή προστίμου στους άνω των 60 ετών αν δεν δέχονται να εμβολιαστούν;

Πέραν μιας σειράς ενστάσεων (όπως του ότι δεν κάνει διακρίσεις κατά κατηγορίες περιπτώσεων, δεν έχει πειστικότητα όσον αφορά την ηλικιακή διάκριση) και πέραν τού ότι η ιδέα μπορεί να προκαλέσει πικρά μειδιάματα, όχι, η γενικευμένη επιβολή προστίμου στους άνω των 60 ετών δεν είναι συνταγματική.
 Και... τούτο «προεχόντως» (για να χρησιμοποιήσω ξανά δικαστική jargon) επειδή δεν είναι πρόσφορη για την εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού, που είναι ο περιορισμός της μετάδοσης του ιού. Το πρόστιμο καθ' εαυτό δεν συνιστά απαγόρευση για οτιδήποτε. Πληρώνοντας δεν περιορίζω τη διασπορά του ιού. Αντίθετα: αγοράζω τη δυνατότητα να συνεχίσω να τον διασπέρνω. 100 στοιχίζουν τα indulgentia - το συγχωροχάρτι δηλαδή για να συνεχίσω το επικίνδυνο καπρίτσιο. Σου δίνω 100 και κυκλοφορώ, με 100 εξώνησε η πολιτεία την άδεια να συνεχίσω να μολύνω. Όχι, δεν είναι συνταγματικό το μέτρο.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Γιάννη Ζ. Δρόσου (ομότιμου καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών), πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: