2.12.21

Πανδημία ελλείψεων στην αγορά...


Έμποροι αυτοκινήτων χωρίς αυτοκίνητα, καταστήματα αθλητικών με λιγοστά είδη...

«Παρήγγειλα το αυτοκίνητο τον περασμένο Ιούνιο και περίμενα έως το τέλος του έτους να το πάρω, όμως από την αντιπροσωπεία με ενημέρωσαν ότι ίσως χρειαστούν... κάνα δυο μήνες ακόμη». Ο Γιώργος Χ. είναι ένας από τους Ελληνες καταναλωτές που θέλησαν να αντικαταστήσουν το παλιό τους Ι.Χ. με ένα νέο, «προτού ξεκινήσουν τις ανατιμήσεις που δρομολογούσαν οι εταιρείες».

Ωστόσο το έμφραγμα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και την έλλειψη κρίσιμων και αναγκαίων υλών που ανάγκασε και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να πατήσουν φρένο στην παραγωγή θα τον κάνει να περιμένει κι άλλο, κι ας επέλεξε, όπως λέει, να παραγγείλει «ευρωπαϊκό αυτοκίνητο».


Η περίπτωση της αγοράς αυτοκινήτου είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική για το σοκ που έχει προκληθεί τον τελευταίο χρόνο σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης εμπορευμάτων λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Χαρακτηριστικότερη διότι αγγίζει και τον τελικό καταναλωτή, αφού το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος με τις ελλείψεις και τις μεγάλες καθυστερήσεις που φουσκώνουν και τις τιμές περιορίζεται στο κομμάτι των επιχειρήσεων, μεταποιητικών ή εμπορικών. Από την ένδυση και υπόδηση και σχεδόν όλη την γκάμα των ειδών τεχνολογίας και τηλεφωνίας μέχρι πρώτες και δευτερεύουσες ύλες, από μέταλλα όπως το αλουμίνιο και τα παράγωγά του, το προπυλένιο και το χαρτί έως ό,τι άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μεταποίηση, η προσπάθεια που απαιτείται για να χτιστεί επαρκές απόθεμα μέσω εναλλακτικών οδών από τις εταιρείες είναι διαρκής.

«Πραγματικά ο καταναλωτής δεν μπορεί να καταλάβει τι υπερπροσπάθεια καταβάλλουμε όλες οι επιχειρήσεις για να μη λείψει τίποτα από την αγορά. Δεν μπορεί να το δει, γιατί στο τέλος βλέπει το ράφι γεμάτο», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Καφούνη Σταύρος Καφούνης. «Να σας δώσω να καταλάβετε, μια παραγγελία που είχαμε δώσει την περασμένη άνοιξη για συγκεκριμένα παιδικά προϊόντα που είχαμε στόχο να βάλουμε σε προσφορές στην περίοδο Black Friday, έφτασε μόλις χθες (σ.σ.: περασμένη Τετάρτη). Το κοντέινερ ήταν αρχικά να το παραλάβουμε Αύγουστο - Σεπτέμβριο! Ο καταναλωτής βέβαια δεν θα το δει αυτό».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: