5.12.21

Όχι φράχτες...


...και σεβασμό της νομιμότητας ζήτησε ο Πάπας από τη Λέσβο...

Συγκινητικές στιγμές το πρωί της Κυριακής στη Λέσβο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου με το βλέμμα στο προσφυγικό ζήτημα, η δεύτερη μέσα σε πέντε χρόνια.

Ο... Ποντίφικας βρέθηκε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και χαιρέτισε από κοντά πρόσφυγες, μετανάστες και μικρά παιδιά, ενώ έγινε δεκτός με ευχαριστίες, ψαλμωδίες και τραγούδια.


Κατά την ομιλία του ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας χτύπησε ηχηρά καμπανάκια κατά των εθνικισμών και των μονομερών ενεργειών και ζήτησε σεβασμό στη νομιμότητα και την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου.


«Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, διακυβεύεται το μέλλον όλων. Το κλείσιμο και οι εθνικισμοί οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα. Όταν απορρίπτονται οι φτωχοί, απορρίπτεται η ειρήνη» δήλωσε χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει με νόημα «για να οικοδομήσυμε την ειρήνη είναι απόλυτα αναγκαία η σταθερή θέληση να σεβόμαστε τους άλλους ανθρώπους και λαούς. Η δέσμευση και ο σεβασμός της αξιοπρέπειας. Δεν χρησιμεύουν μονομερείς ενέργειες, αλλά πολιτικές ευρείας αποδοχής. Δεν βελτιώνεται η συμβίωση υψώνοντας φράχτες. Πάντα χρειάζεται σεβασμός της νομιμότητας, έχοντας πάντα στην πρώτη γραμμή την αξία της ζωής και την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου».


«Είναι θλιβερό να προτείνονται λύσεις για δέσμευση πόρων ώστε να χτιστούν τείχη και συρματοπλέγματα. Ζούμε την εποχή των τειχών. Κατανοητοί οι φόβοι, κατανοητές οι δυσκολίες και η απογοήτευση, όμως δεν λύνονται τα προβλήματα έτσι. Δε βελτιώνεται η συμβίωση υψώνοντας φράχτες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε «ας μην απαρνηθούμε την ανθρωπιά που μας συνδέει. Τούτη την Κυριακή παρακαλώ το Θεό να μας αφυπνίσει. Να αφυπνίσει τις κωφές μας καρδιές. Ευχαριστώ τους κατοίκους του νησιού αυτού και της χώρας  για όλα όσα κάνουν» για να προσθέσει «όποιος φοβάται δεν έχει δει τα παιδιά σας. Η πανδημία μας έκανε να νιώσουμε ότι είμαστε στο ίδιο πλοίο, να δούμε τι σημαίνει να έχεις τους ίδιους φόβους. Καταλάβαμε ότι τα μεγάλα ζητήματα αντιμετωπίζονται από κοινού. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το μεταναστευτικό. Οι αποσπασματικές λύσεις δεν είναι αποτελεσματικές».


«Πέρασαν πέντε χρόνια από την προηγούμενη επίσκεψή μου και ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Παρακαλώ τον κάθε άνθρωπο να υπερβούμε την παράλυση του φόβου, την κυνική αδιαφορία που με βελούδινα γάντια καταδικάζει σε θάνατο όποιον βρίσκεται στο περιθώριο» τόνισε.


Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του ο Πάπας Φραγκίσκος αντάλλαξε δώρα με παιδιά προσφύγων και αποχώρησε από το ΚΥΤ για να επιστρέψει στην Αθήνα, όπου θα συνεχίσει την επίσκεψή του στη χώρα μας.


Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ανάμεσα σε άλλα:

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω στη Λέσβο τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι από κάθε άποψη αισθητά βελτιωμένη με εκείνη που επικρατούσε κατά την πρώτη σας επίσκεψη. Είδατε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κυνηγημένοι από τους πολέμους, τις πολιτικές διώξεις, την ακραία φτώχεια, αναζητώντας σε άλλες πατρίδες μία καλύτερη ζωή.  


Με νωπές ακόμα τις μνήμες της δικής τους προσφυγιάς οι κάτοικοι της Λέσβου έδειξαν κατανόηση και αλληλεγγύη σε αντίξοες συνθήκες, ανταποκρίθηκαν στην ηθική τους υποχρέωση, ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή από τη Σκάλα Συκαμιάς όπως οι γιαγιάδες που ταΐζουν στοργικά με μπιμπερό ένα μωράκι από τη Συρία για να ξεκουράσουν τη μητέρα του έκαναν το γύρο του κόσμου σαν ένα σύμβολο ανθρωπιάς.


Νωρίτερα  ο Πάπας έγινε δεκτός με τραγούδι από τη χορωδία προσφύγων, ενώ μήνυμα προς τον Πάπα απέστειλε και ο 30χρονος Κριστιάν Μουγιακά από το Κονγκό, ο οποίος περιέγραψε την ιστορία του, λέγοντας ότι είναι στη χώρα μας ένα χρόνο με τα δύο παιδιά του, όμως δεν έχει από τότε καμία επαφή με τη γυναίκα του και το τρίτο του παιδί.

Χαιρετισμό προς τον Πάπα Φραγκίσκο απηύθυναν ακόμη ο εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας της Λέσβου, Λεν Μεαχίμ, ο υποδιοικητής του ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ και ένας Βρετανός πολίτης εκπρόσωπος των εθελοντών.

Το «παρών» στον χώρο της εκδήλωσης έδωσαν επίσης ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζουρης, ο  Βουλευτής ΝΔ Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου και ο  Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: