3.4.23

Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι απέσπασε τελικά πληροφορίες από τις ΗΠΑ...


Το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που πέταξε πάνω από τις ΗΠΑ κατάφερε να συγκεντρώσει πληροφορίες από διάφορες ευαίσθητες αμερικανικές στρατιωτικές τοποθεσίες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να εμποδίσει την Κίνα, αναφέρουν τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι του στρατού και της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ.

Η... Κίνα πραγματοποίησε πολλαπλά περάσματα πάνω από ορισμένες πάνω από τις τοποθεσίες ενδιαφέροντος ώστε το μπαλόνι να στείλει πίσω στο Πεκίνο τις πληροφορίες που συνέλεξε, είπαν οι τρεις αξιωματούχοι. Οι πληροφορίες που συνέλεξε η Κίνα προέρχονταν κυρίως από ηλεκτρονικά σήματα, τα οποία μπορούν να ληφθούν από οπλικά συστήματα ή να περιλαμβάνουν επικοινωνίες από το προσωπικό της βάσης, αντί για εικόνες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Οι τρεις αξιωματούχοι είπαν ότι η Κίνα θα συγκέντρωνε ακόμη περισσότερες πληροφορίες από ευαίσθητους στόχους και δίκτυα, αν δεν υπήρχαν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποτροπή των κατασκοπευτικών ενεργειών με τη μετακίνηση των πιθανών στόχων σε άλλες βάσεις και το μπλοκάρισμα της ικανότητας του μπαλονιού να λαμβάνει τα ηλεκτρονικά σήματα.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας παρέπεμψε το NBC News στο Υπουργείο Άμυνας για σχολιασμό. Στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου υποστήριξαν το Φεβρουάριο ότι το μπαλόνι είχε «περιορισμένη πρόσθετη αξία» για τη συλλογή πληροφοριών «λίγο πάνω από την ικανότητά της να συλλέξει πληροφορίες μέσω δορυφόρων».

Η Κίνα έχει επαναλάβει ότι το αερόστατο ήταν ένα μη επανδρωμένο πολιτικό αερόπλοιο που ξέφυγε κατά λάθος από την πορεία του και ότι οι ΗΠΑ αντέδρασαν υπερβολικά καταρρίπτοντάς το. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν πει σε ποια εταιρεία, τμήμα ή οργανισμό ανήκε το μπαλόνι.

Στο μπαλόνι βρέθηκε ένας μηχανισμός αυτοκαταστροφής που θα μπορούσε να είχε ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως από την Κίνα, αλλά οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είναι σαφές εάν αυτό δεν συνέβη επειδή ο μηχανισμός δυσλειτουργούσε ή επειδή η Κίνα αποφάσισε να μην τον ενεργοποιήσει.
Το μπαλόνι εισήλθε για πρώτη φορά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πάνω από την Αλάσκα στις 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία είπε ότι το παρακολουθούσε σε πραγματικό χρόνο. Μέσα στις επόμενες τέσσερις μέρες, το αερόστατο πετούσε πάνω από τη Μοντάνα και συγκεκριμένα πάνω από την αεροπορική βάση Malmstrom, όπου οι ΗΠΑ αποθηκεύουν ορισμένα από τα πυρηνικά τους μέσα.

Τον Φεβρουάριο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε σκεφτεί να καταρρίψει το αερόστατο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να το επιβεβαιώσει δημόσια και να αποκαλύψει ότι παρακολουθούσε το μπαλόνι για μέρες. Μόλις έγινε γνωστή η ύπαρξη του μπαλονιού, η Κίνα αύξησε την ταχύτητά του σε μια προσπάθεια να το βγάλει από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ όσο το δυνατόν γρηγορότερα, λένε οι αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το αερόστατο στις 4 Φεβρουαρίου στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας και οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αναλύουν τα συντρίμμια που ανασύρθηκαν.

Εκείνη την περίοδο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκόπευε να καταρρίψει το μπαλόνι όταν εκείνο θα βρισκόταν πάνω από τον ωκεανό για να αποφευχθούν τυχόν ζημιές ή θύματα στο έδαφος. Το μπαλόνι, το οποίο ισοδυναμούσε σε μέγεθος σχεδόν με τρία σχολικά λεωφορεία, θα άφηνε πολλά συντρίμμια χωρίς να μπορεί το αμερικανικό κράτος να εγγυηθεί ότι δεν θα σημειωθούν καταστροφές υποδομών ή απώλειες ζωών κατά την πρόσκρουση στο έδαφος.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν συλλέξει τα απομεινάρια του μπαλονιού και προσπαθούν να το ανακατασκευάσουν.

Με πληροφορίες από το NBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: