27.4.23

Καταβεβλημένος ο Ερντογάν...


...σε μήνυμα για τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού...
Την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση, μετά την έντονη αδιαθεσία που ένιωσε στον τηλεοπτικό αέρα προχθές, έκανε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η σημερινή εμφάνιση του Τούρκου προέδρου... έγινε στο πλαίσιο των εγκαινίων του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας. 

Όπως έγινε γνωστό απ' την τουρκική προεδρία ο Ρ. Τ. Ερντογάν ταλαιπωρείται από ιογενή γαστρεντερίτιδα.


Στις εικόνες που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση εμφανίζεται χλωμός, ακούγοντας ένα μήνυμα μέσω τηλεδιάσκεψης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κανονικά ο Ερντογάν ήταν να παραστεί αυτοπροσώπως σήμερα στα εγκαίνια, αλλά η ασθένεια τον ανάγκασε να ακυρώσει για δεύτερη ημέρα τις δημόσιες εμφανίσεις του.


Νωρίτερα σήμερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας, ο οποίος κατασκευάσθηκε από τη Ρωσία, θα αρχίσει τη λειτουργία του τον επόμενο χρόνο. Ο πυρηνικός σταθμός του Άκουγιου κατασκευάσθηκε από τον ρωσικό κολοσσό Rosatom.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα είχε αναφέρει νωρίτερα πως η υγεία του Ερντογάν είναι καλή και ότι ο πρόεδρος θα συνεχίσει το καθημερινό του πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν. «Τα συμπτώματα της λοιμώδους γαστρεντερίτιδας που τον έχει προσβάλει έχουν περιορισθεί», είπε ο υπουργός.

«Με την παράδοση πυρηνικών καυσίμων από αέρος και θάλασσα στο εργοστάσιo ηλεκτροπαραγωγής μας, το Άκουγιου έχει πλέον το καθεστώς ενός πυρηνικού σταθμού», είπε ο Ερντογάν κατά την ομιλία του. Η Τουρκία μπήκε στην ομάδα των χωρών με πυρηνική ενέργεια, αν και μετά από 60 χρόνια καθυστέρηση, πρόσθεσε.

«Όπως πολλά σημαντικά έργα, το Άκουγιου υλοποιήθηκε με ένα μοντέλο χρηματοδότησης που δεν επιβαρύνει τον εθνικό μας προϋπολογισμό. Το Άκουγιου είναι η μεγαλύτερη κοινή μας επένδυση με τη Ρωσία», είπε ο Ερντογάν.

Πρόσθεσε ότι το έργο, το οποίο θα συμβάλει στη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας κατά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, θα επηρεάσει επίσης θετικά την αύξηση του εθνικού εισοδήματος.

Και τηλεφωνική επικοινωνία με Πούτιν

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε εξάλλου σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συνεισφορά του στον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Το τηλεφώνημα μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν έγινε λίγο πριν ο πυρηνικός σταθμός Άκουγιου στη νότια επαρχία Μερσίνα της Τουρκίας λάβει επίσημα καθεστώς πυρηνικής εγκατάστασης.

Εκτός από τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις, οι ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι μπορούν να γίνουν εργασίες για νέες πρωτοβουλίες μέσω της προτεινόμενης ομάδας εργασίας, σύμφωνα με την προεδρία.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στη Συρία.

Στο μεταξύ ο Πούτιν μετέφερε τις ευχές του στον Ερντογάν για ταχεία ανάρρωση, αφού υπέφερε από στομαχικές διαταραχές την Τρίτη, μεταδίδει το Anadolu.

Δεν υπάρχουν σχόλια: