29.4.23

Έγγραφα που αφορούν βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο βρέθηκαν σε τουαλέτα παμπ...



Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν αληθινό και δεν αφορούσε ένα πυρηνικό υποβρύχιο. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, το βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό έχει ξεκινήσει έρευνα έπειτα από καταγγελία ότι έγγραφα που περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες για τη λειτουργία του πυρηνικού υποβρυχίου HMS Anson βρέθηκαν βρέθηκαν σε παμπ στην περιοχή Ουέδερσπουν της Κάμπρια.

Σύμφωνα με... τον βρετανικό Guardian, που πάντως αναδημοσιεύει πληροφορίες της ταμπλόιντ Sun, τα έγγραφα που βρέθηκα στην παμπ «Furness Railway», περιγράφουν την εσωτερική λειτουργία του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου και χρησιμοποιούνται για να εκπαιδευτούν οι ναύτες που υπηρετούν σε υποβρύχια πώς να απομονώνουν και να αποσυμπιέζουν στοιχεία του συστήματός του.

Σχολιάζοντας πολύ προσεκτικά την είδηση, εκπρόσωπος του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού δήλωσε πως πρόκειται «για γενικά εκπαιδευτικά έγγραφα που δεν φέρουν απόρρητες πληροφορίες. Ωστόσο, λαμβάνουμε όλα τα θέματα ασφαλείας εξαιρετικά σοβαρά και θα διερευνήσουμε τις συνθήκες εντοπισμού τους».


Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Sun, πηγή ανέφερε ότι στην παμπ υπήρχαν πολλά έγγραφα με την ένδειξη «επισήμως ευαίσθητες πληροφορίες» και πως ανακαλύφθηκαν στο πάτωμα της τουαλέτας.

Η παμπ «Furness Railway» βρίσκεται σε μικρή απόσταση από ναυπηγείο στο οποίο είχε ελλιμενιστεί το προηγούμενο διάστημα το υποβρύχιο.

Το HMS Anson είναι το πέμπτο από τα νέα επιθετικά υποβρύχια κλάσης Astute που εντάσσονται στον στόλο του Βασιλικού Ναυτικού, έχουν την ικανότητα να εκτοξεύουν πυραύλους Τomahawk και περιγράφονται στον ιστότοπο του ναυτικού ως τα «μεγαλύτερα, πιο προηγμένα και ισχυρότερα επιθετικά υποβρύχια» που έχει χρησιμοποιήσει ποτέ.

Πηγή του πολεμικού ναυτικού δήλωσε ότι τα έγγραφα που βρέθηκαν εκτεθειμένα, «επιτρέπουν στα υποβρύχια και τους εργολάβους να κατανοήσουν πώς αλληλεπιδρούν τα συστήματα. Δεν αναφέρουν λεπτομερώς πώς λειτουργούν, απλώς ότι υπάρχουν» και πρόσθεσε ότι περιείχαν μόνο «απλοϊκά σχέδια» των συστημάτων επί του σκάφους, χωρίς να αποκαλύπτουν τον τρόπο που λειτουργούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: