30.4.23

Υπό κατάρρευση το Σουδάν...


... κατά την τρίτη εβδομάδα των βίαιων συγκρούσεων...

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται το Σουδάν, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι η χώρα καταρρέει με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να φύγουν εν μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών και πυρών στο Χαρτούμ κατά την τρίτη εβδομάδα των βίαιων συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών...

Το Σουδάν βυθίστηκε στο χάος τη 15η Απριλίου όταν η σύγκρουση για εξουσία ανάμεσα στον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τον δεύτερο τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των επίφοβων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), μετατράπηκε σε πόλεμο.

Στις εχθροπραξίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 528 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 4.599, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Σάββατο.

Πρόκειται για απολογισμό προφανώς υποτιμημένο, καθώς πτώματα κείτονται στους δρόμους, που είναι αδιάβατοι, είναι αδύνατο να υπάρξει ακριβής καταμέτρηση των θυμάτων.

Δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί, καθώς και ξένοι, τράπηκαν σε φυγή, πήγαν σε γειτονικά κράτη, ιδίως στην Αίγυπτο, στην Αιθιοπία, στο Τσαντ και στο Νότιο Σουδάν, ενώ ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν αγωνιώδεις προσπάθειες να απομακρύνουν εσπευσμένα εκατοντάδες υπηκόους τους.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνόψισε την κατάσταση σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια δηλώνοντας «ο πόλεμος για την εξουσία συνεχίζεται, ενώ η χώρα καταρρέει».

Οι αντίπαλοι συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε με διεθνή μεσολάβηση και θεωρητικά διαρκεί ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής (τη 01:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας).

Άμαχοι προσπαθούν να φύγουν ή να επιβιώσουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό, τρόφιμα.

«Γίνονται μάχες με βαριά όπλα και πολυβόλα», είπε κάτοικος του Χαρτούμ, της πρωτεύουσας. Άλλος πολίτης του Χαρτούμ έκανε λόγο για «εκρήξεις και πυρά» σε συνοικίες.

Περί το 70% των νοσοκομείων στις εμπόλεμες ζώνες έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με συνδικαλιστική ένωση σουδανών γιατρών.





Δεν υπάρχουν σχόλια: