27.4.23

Εγκλωβισμένο Πρέντατορ...


Παντελής Μπουκάλας

Και το Πρέντατορ; Θα απεγκλωβιστεί και αυτό από το Σουδάν, που σπαράσσεται ξανά από εμφύλιο, μπροστά στα «έκπληκτα» μάτια Δυτικών και Ρώσων; Θα επιστρέψει στην Ελλάδα το αρπακτικό; 

Αν κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ακόμα ο κ. Γιάννης Οικονόμου, θα απαντούσε με τη γνωστή του ειλικρίνεια, που έδωσε νέο νόημα στο δημώδες «τρία πουλάκια κάθονταν και τελικά ήταν πέντε»: «Μα πώς να επιστρέψει αυτό που δεν πήγε ποτέ; Μόνο οι... συνωμοσιολόγοι λένε πως η Ελλάδα εξήγαγε κατασκοπευτικό λογισμικό στο Σουδάν».

Συνωμοσιολόγος πρώτος; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρός της Βάλντις Ντομπρόβσκις, η Ε.Ε. ζήτησε από την κυβέρνησή μας ήδη στις 14.2 να την ενημερώσει αν τα γραφόμενα περί εξαγωγής παράνομου λογισμικού στο Σουδάν και στη Μαδαγασκάρη αλήθευαν ή ήταν αποκυήματα ανθελληνικής φαντασίας. Και περνούσαν οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες, με τον Λετονό πολιτικό ματαίως αναμένοντα. 

Οχι όμως επειδή η κυβέρνηση είχε κάτι να κρύψει, αλλά επειδή ο κ. Οικονόμου είχε στρωθεί να μάθει λετονικά. Ηθελε να απαντήσει στον κ. Ντομπρόβσκις στη γλώσσα του, για να μην υπάρξει καμιά παρερμηνεία. Τώρα όμως ο κ. Οικονόμου δεν είναι εκπρόσωπος, άρα δεν έχει καμία θεσμική υποχρέωση να απαντήσει στον Λετονό. Την υποχρέωση την έχει ο κ. Ακης Σκέρτσος. Που κάνει ήδη εντατικά μαθήματα λετονικών. Δυστυχώς, οι πρώτες μέρες χάθηκαν επειδή, λόγω παρεξηγήσεως, μάθαινε λατινικά.

Συνωμοσιολόγος δεύτερος; Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αξίωμα που ίσως το οφείλει στις γερές γνώσεις του στο Οικογενειακό Δίκαιο. «Η άδεια εξαγωγής του Πρέντατορ στο Σουδάν δεν έχει καμία σχέση με τον εμφύλιο, ο εμφύλιος δεν προκλήθηκε απ’ αυτό», δήλωσε με ιδιοφυή παρρησία. 

Την οποία αναίρεσε έντρομος εντός διλέπτου, λέγοντας πως ό,τι ξέρει το ξέρει από τον Τύπο. Αν δεν λαθεύω, πρώτα στην «Κ» γράφτηκε, Δεκέμβρη του 2022, ότι το Πρέντατορ εξήχθη στη Μαδαγασκάρη και σε άλλες δύο αφρικανικές χώρες.

Συνωμοσιολόγος τρίτος; Ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, που με αέρα λογίου διευκρίνισε ότι «η εταιρεία εξήγαγε, το κράτος έδωσε την άδεια». Σοφόν το σαφές, λυπηρή όμως η προσπάθεια των κυβερνητικών να αποκηρύξουν μια μεγάλη επιτυχία τους. 

Αν δεν στέλναμε τον υπερχαφιέ στο Σουδάν, δεν θα μαθαίναμε έγκαιρα ότι επίκειται εμφύλιος, άρα και νέα προσφυγικά κύματα. Λέτε να αποφάσισε ο πρωθυπουργός να επεκταθεί ο φράχτης μόνο για την ψήφο των εχθρόξενων;...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: