29.4.23

Μια «λάθος» συγγνώμη για τον θάνατο του βρέφους στην Κέρκυρα...



Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας καταγγέλλει πως είχε γνωστοποιήσει εδώ καιρό σε όλους τους αρμόδιους την τριτοκοσμική κατάσταση των διακομιδών στο νησί. «Ρωτάμε αυτούς που υπόσχονταν (έστω) πτητικό μέσο με 24ωρη κάλυψη του νησιού: Τι έχετε να πείτε σε αυτή τη μητέρα; Προφανώς θα ζητήσετε να βάλει κι εκείνη πλάτη. Εμείς απλώς τη ζητάμε συγνώμη»...
Κατακραυγή τα τελευταία 24ωρα για τον τραγική είδηση από την Κέρκυρα, όπου έχασε το μωρό της μία έγκυος γυναίκα, η οποία χρειάστηκε αεροκομιδή που δεν έγινε ποτέ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υγειονομικοί του νοσοκομείου Κέρκυρας έκριναν την ανάγκη μεταφοράς της 28χρονης, που είχε ακατάσχετη αιμορραγία, στην Αθήνα αλλά το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας απάντησε ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο ενάεριο μέσο.

Οι γιατροί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε καισαρική και κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αφού είχαν περάσει περίπου 2,5 ώρες, αλλά το βρέφος γεννήθηκε νεκρό.
 
Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας σε ανακοίνωσή της την περασμένη Πέμπτη τόνισε πως είναι γνωστή από καιρό η τριτοκοσμική κατάσταση των διακομιδών στη Κέρκυρα. «Διακομιδές σε καρότσια, ασθενείς που κάνουν βόλτα στη μισή Ελλάδα με ελικόπτερο πριν φτάσουν στο νοσοκομείο προορισμού τους, ταχύπλοα πολιτών που μπορούν να ταξιδέψουν τη στιγμή που ο επίσημος κρατικός μηχανισμός αδυνατεί, καθυστερήσει ή αδυναμία έγκαιρης προσέλευσης πτητικών μέσων, είναι καταστάσεις που έχουμε βιώσει κατ' επανάληψη»,

Η Ένωση επισημαίνει πως έχει αναλύσει διεξοδικά σε όλους τους αρμόδιους φορείς τα παραπάνω προβλήματα και πως έχει προχωρήσει σε πολλαπλές προτάσεις για οριστικές λύσεις, όπως η δημιουργία μονάδας εμφραγμάτων και μονάδας νεογνών.

Όπως αναφέρει η Ένωση, μέχρι τότε μια προσωρινή λύση θα ήταν ένα άρτιο σύστημα διακομιδών για την αποφυγή θανάτων και τη μείωση της βλάβης λόγω της πολύωρης αναμονής της διακομιδής.

«Το μόνο που λάβαμε ήταν υποσχέσεις ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας -λες και το πρόβλημα αφορά τους γιατρούς και όχι τους πολίτες - ιδιαίτερα δε τη στιγμή που το νοσοκομείο προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του και να μη καταρρεύσει».

«Ρωτάμε αυτούς που υπόσχονταν (έστω) πτητικό μέσο με 24ωρη κάλυψη του νησιού: Τι έχετε να πείτε (όχι σε εμάς) σε αυτή τη μητέρα, που με την οκνηρότητα και την αδιαφορία σας στερήσατε από το παιδί της τη δυνατότητα έσω να παλέψει για τη ζωή του;

»Αν πάρουμε παράδειγμα από τα Τέμπη προφανώς θα το θεωρήσετε και αυτό θυσία και ευκαιρία για επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων και προφανώς θα ζητήσετε να βάλει κι εκείνη πλάτη για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου σας για αναδιάρθρωση του ΕΣΥ. Εμείς απλώς τη ζητάμε συγνώμη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: