28.4.23

Χορτάσαμε παραμύθια...


Μείωση πραγματικού μισθού κατά 7,4% το 2022...

Στις κορυφαίες θέσεις των χωρών του ΟΟΣΑ με τη μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών μισθών βρίσκεται η Ελλάδα, όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή. Ο πληθωρισμός στη χώρα μας έχει μειώσει κατά 7,4% τον... πραγματικό μισθό του Έλληνα εργαζόμενου. 

Η Ελλάδα είναι 3η στη σχετική κατάταξη μετά την Εσθονία (20,2% και την Ολλανδία 12,2%). Συγκεκριμένα:

«H Eλλάδα σημείωσε την τρίτη μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών μισθών μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Taxing Wages. Ο υψηλός πληθωρισμός 9,7% είχε αποτέλεσμα τα πραγματικά εισοδήματα να μειωθούν κατά 7,4% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, ενώ αντίθετα ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5% και διαμορφώθηκε στα 19.912 ευρώ έναντι 19.614 το 2021.

» Στη Γερμανία, για παράδειγμα, που ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,5% το προηγούμενο έτος, η μείωση του πραγματικού μισθού περιορίσθηκε κατά 3,9%. Στην Ιταλία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,1%, ενώ η μείωση του πραγματικού μισθού ήταν της τάξης του 2,2%, ενώ στην Πορτογαλία ο πληθωρισμός ήταν στο 8,3%, ενώ η μείωση του πραγματικού μισθού ήταν 3,5%.

» Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών στην Ελλάδα (φόρος εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν στο κράτος) ως ποσοστό στο συνολικό κόστος εργασίας μειώθηκε οριακά κατά 0,02 ποσοστιαία μονάδα για τους άγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά με μέσο εισόδημα και διαμορφώθηκε στο 37,1%, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού.

» Η μικρή υποχώρηση της επιβάρυνσης ήταν αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών για την επικουρική ασφάλιση, η οποία μείωσε συνολικά την επιβάρυνση κατά 0,21 ποσοστιαία μονάδα. Η μείωση αυτή υπερκάλυψε την αύξηση της επιβάρυνσης από τη φορολογία εισοδήματος κατά 0,18 ποσοστιαία μονάδα, λόγω της αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων»...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: