30.4.23

Προσπαθεί να βγει κι από πάνω ο Μητσοτάκης για το ντιμπέιτ...


Για ακόμα μια φορά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να πει τη μισή αλήθεια όσον αφορά τη διεξαγωγή τηλεμαχίας πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου...

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το Σάββατο, «κλείδωσε» η διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων – με τον πρωθυπουργό να αποφεύγει έτσι, μια ξεχωριστή τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα.

Aποφεύγοντας λοιπόν να αναφερθεί στα συνεχή αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μονομαχία των «δύο» και λησμονώντας πως όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα κρυβόταν πίσω από το δάχτυλό του, ο πρωθυπουργός κατέφυγε στην προσφιλή του προσπάθεια αντεπίθεσης, ωραιοποιώντας ταυτόχρονα τη δική του εικόνα και προειδοποιώντας μάλιστα τους αντιπάλους του πως θα «πέσουν οι μάσκες» και πως θα κληθούν να απολογηθούν για την «κυβέρνηση των ηττημένων» που σχεδιάζουν.

«Είχα κουραστεί εδώ και εβδομάδες να ακούω αυτή τη συζήτηση για το debate. Δεν θέλουμε λέει debate. Ε, συμφωνήθηκε σήμερα το debate, όπως τους είχα πει από την πρώτη στιγμή. Για πάμε όλοι μαζί, λοιπόν, να συζητήσουμε για αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε αλλά να πέσουν και οι μάσκες. Γιατί στο debate θα είμαστε όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως πρέπει να είναι σε μια δημοκρατία. Και να έρθουν να μας εξηγήσουν τα υπόλοιπα κόμματα πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται αυτή την "προοδευτική διακυβέρνηση", αυτή την κυβέρνηση των ηττημένων που κάποιοι θέλουν να δρομολογήσουν. Αυτή την κυβέρνηση που θα φέρει μαζί ενδεχομένως, στο μυαλό τους, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τον Βαρουφάκη, τη "Δήμητρα"», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου από το Αγρίνιο. 

Θυμήθηκε ξανά το '15

Παράλληλα, έκανε για ακόμα μια φορά «βουτιά» στο παρελθόν και στο έτος 2015, επιχειρώντας έτσι να αποπροσανατολίσει τους πολίτες και να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης, απομακρύνοντάς την από τα σημαντικά θέματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία. 

Συγκεκριμένα, συνεχίζοντας τις «προειδοποιήσεις» και τα «μηνύματα», και επενδύοντας ξανά σε κινδυνολογία, ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «... αλλά αυτά θα ήταν αστεία εάν δεν ήταν πολύ επικίνδυνα. Και είναι επικίνδυνα γιατί κάποιοι δοκίμασαν να τα κάνουν όλα αυτά το '15. Κάποιοι μας έφτασαν στο χείλος του γκρεμού και την τελευταία στιγμή αναγκάστηκαν να κάνουν μια θεαματική κωλοτούμπα, μας στοίχισε πολλά λεφτά, 100 δισεκατομμύρια περίπου αυτή η κωλοτούμπα. Και τώρα μπορεί να σκέφτονται να ξανακάνουν τα ίδια». 

Και σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επέλεξε να επιστρέψει στο 2015, διαστρεβλώνοντας για ακόμα μια φορά την πραγματικότητα: «Το 2015, τις δύσκολες εποχές του Ιουλίου, όταν κάποιοι έπαιξαν την τύχη της χώρας κορώνα - γράμματα, εμείς, η δική μας παράταξη ήταν αυτή που κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη. Αλλά δεν μας αρκεί μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη, πρέπει να γίνουμε και Ευρώπη παντού. Αυτός είναι ο στόχος τον οποίο έχω θέσει για την επόμενη τετραετία». 

«Κοινωνική ευαισθησία» 

Αποφεύγοντας κάθε αναφορά στις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνησή του, οι οποίες επιδείνωσαν τη θέση των εργαζομένων (όπως η ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου), ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε να αναδείξει την «κοινωνική ευαισθησία» της Ν.Δ., με αφορμή την ημέρα της Πρωτομαγιάς, εξαπολύοντας ταυτόχρονα πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Έχουμε σε δύο μέρες Πρωτομαγιά. Η Πρωτομαγιά είναι κατά κανόνα η γιορτή στην οποία η Αριστερά έρχεται και μάς λέει ότι έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Τους απαντάμε: όχι, εμείς είμαστε η πλατιά λαϊκή παράταξη που φροντίζει όλες τις Ελληνίδες, όλους τους Έλληνες, προσέχει τον κόσμο της εργασίας. Εμείς ήμασταν αυτοί που αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ. Εμείς ήμασταν αυτοί που για πρώτη φορά βάλαμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κάθε εργαζόμενος όταν πηγαίνει στη δουλειά του -ξεκινάμε από τις μεγάλες επιχειρήσεις και αυτό θα επεκταθεί σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα- θα χτυπάει ψηφιακά την κάρτα του. Και ο εργαζόμενος μπορεί να γνωρίζει ότι οι ώρες που δουλεύει είναι οι πραγματικές ώρες και θα πληρώνεται για τις ώρες που πραγματικά έχει δουλέψει», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και συνέχισε σε ανάλογο ύφος: 

«Άρα, αναρωτιέμαι, ποιοι είναι τελικά οι πραγματικά κοινωνικά ευαίσθητοι και αυτοί οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον κόσμο της εργασίας; Αυτοί που κράτησαν τους μισθούς καθηλωμένους; Αυτοί οι οποίοι σας τσάκισαν στη φορολογία; Ή αυτοί που τελικά δίνουν καλύτερο εισόδημα στους μισθωτούς και καλύτερη προοπτική για την επόμενη μέρα;». 




Δεν υπάρχουν σχόλια: