28.4.23

Οι «νικητές», οι «ηττημένοι» και η… «κυβέρνηση ανοχής»...


Να απεγκλωβιστεί από τις αστάθμητες μεταβλητές της «προοδευτικής διακυβέρνησης» επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς όλοι οι «μικροί» του «προοδευτικού... χώρου» πλήττουν καθημερινά τον ΣΥΡΙΖΑ, «πυροβολώντας» παντοιοτρόπως το κεντρικό προεκλογικό του αφήγημα.

Στον πυρήνα του σκεπτικού του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, είναι το επιχείρημα ότι η απλή αναλογική συνεπάγεται την ισότητα της ψήφου και αποτελεί ένα «αδοκίμαστο» -για τα ελληνικά μεταπολιτευτικά δεδομένα- εκλογικό σύστημα. Με άλλα λόγια, το μήνυμα που προσπαθεί να στείλει η Κουμουνδούρου στους πολίτες είναι ότι η απλή αναλογική αποτελεί μία πρόκληση για όλους και απαιτεί να σκέφτονται κόμματα αλλά και ψηφοφόροι με… πρωτότυπο τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε χθες και σε μία νέα πρόταση που παρουσίασε ήδη από προχθές, μιλώντας στο «Φόρουμ των Δελφών». Κατά την παρουσία του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τον ΑΝΤ1, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως εφικτή και πως αν λείπουν 5 ή 10 βουλευτές, τότε τα κόμματα του προοδευτικού τόξου θα έρθουν αντιμέτωπα με τις ευθύνες τους. Μάλιστα, περιέγραψε την επιλογή της «ανοχής» από τα μικρότερα κόμματα, ώστε να στηρίξουν μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ  χωρίς να συμμετάσχουν σ’ αυτή. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην «γραμμή» ότι όλα περνούν μέσα από την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, καίτοι μία φράση που χρησιμοποίησε χθες το πρωί επιδέχεται… πολλαπλές ερμηνείες: «η ηττημένοι δεν σχηματίζουν κυβέρνηση. Οι νικητές σχηματίζουν κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά. Αυτό, εκ των πραγμάτων, μπορεί να εκληφθεί και ως αλλαγή γραμμής, αφού αν τα νούμερα «βγαίνουν» και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε θα θεωρηθεί… νικητής.

Σύγχυση

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου διατυπώνουν, παρασκηνιακά, επιφυλάξεις για τη «γραμμή» περί «κυβέρνησης ανοχής», όπως και για άλλες τακτικές κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ -επί παραδείγματι, για τον «πόλεμο» που έχει εξαπολύσει η αξιωματική αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις και τους δημοσκόπους. Κοινή συνισταμένη των προβληματισμών αποτελεί ότι τόσο τα πυρά προς τις δημοσκοπήσεις όσο και η ανακίνηση σεναρίων κυβέρνησης ανοχής εκπέμπουν ηττοπάθεια και ενισχύουν την κριτική της ΝΔ ότι το «αφήγημα» Τσίπρα δεν παραπέμπει σε πολιτική σταθερότητα. Όπως και να έχει, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος, παρά τα διαδοχικά «όχι» που εισπράττει καθημερινά από Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα και Βαρουφάκη, να τούς φέρνει διαρκώς αντιμέτωπους με τις ευθύνες και με τα διλήμματα που εκ των πραγμάτων θα τούς τεθούν μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου -αν, ασφαλώς, «βγαίνουν» τα νούμερα…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: