28.4.23

Με νεκρούς και σακατεμένους...


Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στη Λάρισα, όταν την περασμένη Δευτέρα το πρωί ένας 54χρονος άνδρας έπεσε από οικοδομή υπό... ανέγερση στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού. Σύμφωνα με το onlarissa.gr, «όλα έγιναν στις 9 π.μ. της Δευτέρας 24 Απριλίου, όταν ο τεχνίτης, που εργαζόταν στον 4ο όροφο της οικοδομής, έπεσε από σκαλωσιά και από ύψος 6 μέτρων, χτυπώντας αρχικά στα κάγκελα διπλανής πολυκατοικίας, και κατέληξε στα σκαλοπάτια σιδερένιας σκάλας». Ασθενοφόρο μετέφερε τον εργάτη στο Γενικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται τις τελευταίες τέσσερις ημέρες με βαριά κατάγματα στη μέση και στη σπονδυλική του στήλη. Φαίνεται πως έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ωστόσο η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή.

Αλλη μια είδηση που αφορά εργατικά ατυχήματα ή δυστυχήματα, ο μακρύς κατάλογος των οποίων όλο και μεγαλώνει εξαιτίας της χαλαρής εφαρμογής των νόμων και των σχεδόν ανύπαρκτων ελέγχων. Χαρακτηριστικό είναι πάντως το ηλικιακό πρόσημο των εργατικών δυστυχημάτων, γεγονός που οδηγεί σε όλο και πιο προβληματικά συμπεράσματα για τους κανόνες ασφάλειας στην εργασία. Σύμφωνα με μελέτες ειδικών, τα εργατικά ατυχήματα, που είχαν πέσει σε «νάρκη» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επέστρεψαν μετά την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Δυστυχώς, η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat καταγράφουν τα εργατικά ατυχήματα με δύο χρόνια καθυστέρηση και ο ΕΦΚΑ με τρία. Οι πλέον αόρατοι, φυσικά, είναι οι ανασφάλιστοι και αλλοδαποί εργαζόμενοι, ενώ πολλά ατυχήματα στον αγροτικό τομέα σημειώνονται ως τροχαία.

Ακόμα και στην περίπτωση των Τεμπών, στο περιθώριο της ειδησεογραφίας και του ενδιαφέροντος βρέθηκε η διάσταση του εργατικού δυστυχήματος και πέρασε στα ψιλά ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν και 11 εργαζόμενοι του ΟΣΕ. Εργαζόμενοι που έχασαν τη ζωή τους λόγω της δουλειάς τους, σε ένα δυστύχημα για το οποίο οι ίδιοι προειδοποιούσαν διαρκώς το προηγούμενο διάστημα, χρησιμοποιώντας μάλιστα και ένδικα μέσα. Και όλα αυτά σε μια χώρα που υποτίθεται πως πάει μπροστά…

Πέτρος Κατσάκος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: