29.4.23

Η Φωνή Κυρίου στο παρμπρίζ...


Παλάβωσε ο καιρός. Το ξέρουμε πια, μόνο που η γνώση αυτή δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τη συμπεριφορά μας. Προχθές Τετάρτη λ.χ., το απόγευμα, το έστρωσε στη γειτονιά μου στον Νέο Κόσμο. Χιόνισε υδραυλικούς και καθαριστήρια, και μάλιστα βιολογικά. Φαίνεται ότι το... μεσημέρι είχαν βγει αποστολή συνεργεία διασποράς ειδήσεων, κάτι σαν κοινωνικά δίκτυα παλαιού τύπου. 

Τα μισά άφηναν στο παρμπρίζ των παρκαρισμένων αυτοκινήτων το τετράγωνο διαφημιστικό κάποιου υδραυλικού, 10 επί 10 εκατοστά, και τα υπόλοιπα το ορθογώνιο διαφημιστικό ενός καθαριστηρίου, 10 επί 30. Κι όταν οι νοικοκυραίοι πήγαν να πάρουν το γιωταχί τους, έκαναν τη φυσικότερη κίνηση του κόσμου: πέταξαν τα χαρτιά στην άσφαλτο. Οχι όλοι, προς Θεού. Περίπου οι έξι στους δέκα, σύμφωνα με τη στατιστική που κρατάω χρόνια τώρα.

Αύριο – μεθαύριο θα χιονίσει και υποψήφιους βουλευτές. Είναι βέβαιο. Αν ήταν κάθε μέρα η Ημέρα της Γης, και κάτι ακούγαμε στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση, κάτι διαβάζαμε στο Διαδίκτυο και στις εφημερίδες, ίσως άλλαζε η αναλογία. Ισως δηλαδή χαρτοασφαλτοστρώναμε μόνο οι τέσσερις στους δέκα. Ας πούμε (στα ψέματα), όσοι δεν ανήκουν στις γενιές που διδάχτηκαν οικολογία, ήδη στο δημοτικό.

Δεν ξέρω πόσο αποτελεσματική είναι η συγκεκριμένη διαφημιστική μέθοδος. Εικάζω πάντως βάσιμα, δοθέντος και του γενικευμένου έρωτα για την τετράτροχη ιδιοκτησία μας, ότι πολλοί κατανοούν σαν παρενόχληση και προσβολή του ιδιωτικού τους χώρου την τοποθέτηση διαφημιστικών κάτω από τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου τους. Η ιερή οργή τους, μόλις τα βλέπουν, ξεσπάει με δυο-τρεις ευλαβικές βλαστήμιες κι έπειτα πετάει κάτω τα χαρτιά – με την ίδια περήφανη χαλαρότητα που αδειάζει στον δρόμο το φισκαρισμένο τασάκι.

Από τα Χριστούγεννα και μετά, στα συνήθη διαφημιστικά σουβλατζίδικων, κομμωτηρίων, φροντιστηρίων κτλ. προστέθηκε η τετρασέλιδη «Φωνή του Κυρίου», τουλάχιστον στη γειτονιά μου. Μάλλον για να προκαλέσουν την περιέργεια του οδηγού, που δεν καταλαβαίνει αμέσως περί τίνος πρόκειται, την τοποθετούν διπλωμένη τα μέσα έξω. 

Μάζεψα καμιά δεκαριά, για να μην πεταχτούν στην άσφαλτο, και με κάποια έκπληξη είδα ότι το φυλλαδιάκι της Αποστολικής Διακονίας ήταν από ποικίλες Κυριακές: 3.1.21, 17.1.21, 16.5.21, 23.5.21, 13.6.21, 25.7.21, 2.1.22, 13.11.22. Κανένα φετινό φύλλο. Αντ’ αυτού, ένα από τις 3 Αυγούστου 2008! Εμπιστοσύνη στη διαχρονική αξία του θρησκευτικού λόγου ή ξεστοκάρισμα;...

Παντελής Μπουκάλας

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: