7.6.21

Κόλλησε… στο χθες η TV...


Η ποιότητα του τηλεοπτικού σήματος είναι αναντίστοιχη των ψηφιακών αλλαγών που συντελούνται στις καθημερινές επαφές του πολίτη με τον δημόσιο τομέα, έστω και αν αρμόδιος υπουργός είναι ο ίδιος (Κυριάκος Πιερρακάκης). Η ελληνική ελεύθερη τηλεόραση είναι κολλημένη στο... χθες, μεταδίδοντας σήμα χαμηλής ποιότητας, ενώ η κινητή τηλεφωνία κάνει τεράστιες επενδύσεις στο 5G.

Μόλις πριν από λίγες μέρες η Cosmote TV εξέπληξε ευχάριστα με την κάλυψη του Τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας σε απευθείας μετάδοση με τη χρήση της τεχνολογίας 5G, αξιοποιώντας τα δίκτυα νέας γενιάς για την εκπομπή σήματος υψηλής ευκρίνειας σε κάθε σημείο της χώρας, με υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου.

Η Cosmote TV μεταδίδει ήδη αγώνες της Premier League σε 4Κ και η μεταφορά με δίκτυο πέμπτης γενιάς φέρνει την τηλεόραση κοντά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Στον αντίποδα των σημαντικών εξελίξεων υπάρχει η ελεύθερη ψηφιακή τηλεόραση, η οποία, εσκεμμένα, με ευθύνη της κυβέρνησης, παραμένει σε απίστευτο χάλι.

Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί δήθεν ψηφιακού άλματος, η ψηφιακή τηλεόραση υποβαθμίζεται συνεχώς θεσμικά. Η υποχρέωση εκπομπής υψηλής ευκρίνειας από ΕΡΤ και Digea μετακινήθηκε από το τέλος του 2020 στο  2022!  Οι δύο πάροχοι δικτύου, ΕΡΤ και Digea, θα είναι υποχρεωμένοι να εκπέμπουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 σε υψηλή ευκρίνεια, «εκτός αν αυτό αποδεδειγμένα δεν είναι τεχνικά εφικτό, οπότε το ως άνω πρόγραμμα δύναται να μεταδίδεται σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) ανά περιοχές απονομής»!

Πρακτικά, δηλαδή, δίνεται συνέχεια στο υφιστάμενο καθεστώς εκπομπής σε τυπική ευκρίνεια (SD), τόσο για το σύνολο των περιφερειακών καναλιών όσο και για τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, σε περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα με τα κέντρα εκπομπής. 

Η ψηφιακή ελεύθερη τηλεόραση εκπέμπει με εικόνα άλλων εποχών, με σπασίματα στο σήμα και πολύ χαμηλή ποιότητα, επειδή η κυβέρνηση δεν προχωρά στην υποχρέωση εκπομπής σε DVB-T2, τεχνολογία που εφαρμόζεται ήδη στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα, με τον «νόμο Πέτσα – Λιβάνιου», μετέθεσε στα τέλη του 2022 την προκήρυξη των αδειών των περιφερειακών σταθμών, οι οποίοι εκπέμπουν σε SD...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: