23.6.21

Νίπτουν τας χείρας τους για το ξύλο στον Γεωργιανό...


Αντα Ψαρρά, Δημήτρης Κανελλόπουλος

Το μπαλάκι στην ΕΛ.ΑΣ. πέταξε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος σχετικά με τον βασανισμό του υπηκόου Γεωργίας στα κρατητήρια της Ασφάλειας προκειμένου να ομολογήσει ότι ήταν αυτός ο οποίος διέπραξε τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά. Σε ερώτηση της εφημερίδας μας -«Ενας άνθρωπος από τη Γεωργία καταγγέλλει σε κρατικό κανάλι της πατρίδας του ότι επί τέσσερις ημέρες ξυλοκοπήθηκε άσχημα από την... αστυνομία προκειμένου να ομολογήσει ότι ήταν αυτός ο οποίος διέπραξε τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά για την οποία γνωρίζουμε την εξέλιξή της.

Με ποια κατηγορία κρατείται ακόμα; Εχουν έρθει οι Αρχές σε επαφή με τη γεωργιανή πρεσβεία»;- η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απάντησε ότι... «είναι πολύ ειδικό αυτό που ρωτάτε. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι στο πλαίσιο της έρευνας για το έγκλημα, εξετάστηκε ο εν λόγω ύποπτος με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.».

Θα μας επιτρέψει η κυβερνητική εκπρόσωπος να την πληροφορήσουμε ότι τα βασανιστήρια από τις αστυνομικές αρχές μιας χώρας αφορούν κάθε κυβέρνηση κράτους δικαίου που οφείλει να σέβεται τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το να κρατούν δεμένο έναν άνθρωπο επί 4 ημέρες στη ΓΑΔΑ και να τον ξυλοφορτώνουν για να του αποσπάσουν ομολογία είναι ο ορισμός όλων των παραβιάσεων Συντάγματος, νόμων και διεθνών συμβάσεων.

Σχετικό ερώτημα έκανε χθες η «Εφ.Συν.» και στο αρμόδιο υπουργείο. Προηγήθηκε το δημοσίευμά μας («Τέσσερις ημέρες δεμένος έτρωγε ξύλο ο Γεωργιανός “ύποπτος”») για τον άτυχο Γεωργιανό, όπου παρουσιάσαμε το αντίστοιχο ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού καναλιού της Γεωργίας που φιλοξένησε και τη μαρτυρία του κρατούμενου πλέον στις φυλακές Κορυδαλλού. Λίγες ώρες μετά το ερώτημά μας εκδόθηκε ανακοίνωση που αναφέρεται στη σύλληψη του Γεωργιανού χωρίς λέξη για τις... μεθόδους ανάκρισης, υπογραμμίζοντας ότι συνελήφθη όταν προσπάθησε να μπει στην Ελλάδα με πλαστά χαρτιά διότι υπήρχαν στοιχεία «για συμμετοχή του σε υπόθεση ληστείας σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού, στην οικία τους στο Πικέρμι.

Για τον λόγο αυτό μεταφέρθηκε στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, όπου και συνελήφθη δυνάμει εντάλματος σύλληψης. Ο συλληφθείς εξετάστηκε και από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για την υπόθεση των Γλυκών Νερών. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα κρατητήρια, ζήτησε και εξετάστηκε από γιατρό, ο οποίος γνωμάτευσε ότι είναι καλά στην υγεία του, ενώ δεν ζήτησε τη μεταφορά του σε νοσοκομείο». Προφανώς ήθελε να κάνει τσεκ απ ο Γεωργιανός και ζητούσε γιατρό!

Στην προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε με την πρεσβεία της Γεωργίας μάθαμε ότι έχει αναλάβει δικηγόρος τον κρατούμενο και ότι έχουν ενημερωθεί. Θυμίζουμε την άμεση και έντονη ανακοίνωση της Κοινότητας της Γεωργιανής Διασποράς για τα κακόβουλα δημοσιεύματα σε βάρος του.

Σε κάθε περίπτωση, το σοβαρό αυτό θέμα απέκτησε από χθες ευρύτερες διαστάσεις. Ηδη ο αρμόδιος τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή με την κατάθεση σχετικής ερώτησης στον Μ. Χρυσοχοΐδη, από τον οποίο ζητά εξηγήσεις και απαντήσεις «τόσο για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία όσο και για τη σκοπιμότητα να επιχειρηθεί να αποσπαστεί η ομολογία ενός αθώου ανθρώπου. Η ακροδεξιά τακτική που ρίχνει το δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού συνεχίζεται είτε από διαρροές της ΕΛ.ΑΣ. και του επιτελικού κράτους είτε από κυβερνητικά χείλη»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: