25.6.21

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ο νέος «μπαμπούλας»...



...του Ιράν και το ενδεχόμενο πολέμου στη Μέση Ανατολή...
Τι μπορεί να πάει στραβά όταν σε δυο χώρες της Μέσης Ανατολής, που βρίσκονται διαρκώς στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου, εκλεγούν οι δυο πιο σκληροπυρηνικοί ηγέτες που έχουν υπάρξει στην πρόσφατη ιστορία τους;

Η... προφανής απάντηση είναι ότι μια πυρηνική δύναμη, όπως το Ισραήλ, κινδυνεύει να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις με μια από τις πολυπληθέστερες χώρες της περιοχής, γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ψυχρά και θερμά μέτωπα από τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και τα Εμιράτα του Περσικού Κόλπου.


 
Όσοι όμως βιάστηκαν να υιοθετήσουν αυτό το σενάριο ίσως να εξεπλάγησαν τη Δευτέρα όταν ο νικητής των ιρανικών εκλογών, Εμπραχίμ Ραϊσί, έτεινε χείρα φιλίας σε εχθρούς και φίλους κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου.

Ο υπερσυντηρητικός πολιτικός, όχι μόνο δήλωσε ότι επιθυμεί να τεθεί και πάλι σε εφαρμογή η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά ανακοίνωσε και την πρόθεσή του για την επαναλειτουργία της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη. Αυτές, βέβαια, οι πρωτοβουλίες καλής θέλησης στα δυο κρισιμότερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δεν εμπόδισαν διεθνή ΜΜΕ όπως το πρακτορείο Associated Press, να κάνουν λόγο για «σκληρή στάση» του Ραϊσί αφού δεν δέχθηκε να συναντηθεί με τον Μπάιντεν και να συζητήσει για το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ουσιαστικά δηλαδή αρκετά μέσα ενημέρωσης μετακίνησαν τα «γκολπόστ» ώστε να μπορέσουν να βάλουν στα άρθρα τους, τους τίτλους που είχαν προαποφασίσει.


 
Ποια είναι λοιπόν πραγματικά η στάση του αυριανού Προέδρου του Ιράν; Για να κατανοήσουμε τις εξελίξεις θα πρέπει πρώτα να χαρτογραφήσουμε το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην ιρανική πρωτεύουσα, αλλά και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει στο Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτον.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Άρη Χατζηστεφάνου για το Sputnik, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: