24.6.21

Ομολογεί το πρόβλημα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα...


Oσο και αν η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να παρουσιάσει μια πλασματική εικόνα success story για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, τώρα υποχρεώνεται πια να παραδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα με τους ρυθμούς των εμβολίων, που εξακολουθούν να κυλούν αργά.

Και υποχρεώνεται να... το κάνει όχι μόνο εν όψει του φθινοπώρου που θα αρχίσει να χάνεται η συνθήκη του καλού καιρού στην οποία πόνταρε τα πάντα προκειμένου να ανοίξει τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και γιατί την καίει η τουριστική σεζόν, για την οποία προφανώς φοβάται ότι θα επηρεαστεί από το γεγονός ότι στα μάτια των επισκεπτών από το εξωτερικό δεν είμαστε επαρκώς εμβολιασμένοι.


Μόλις στο 31% είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η ανοσία του πληθυσμού από τα εμβόλια και στην παραδοχή ότι υπάρχει πρόβλημα με τους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος, τόσο στις μεγαλύτερες ηλικίες όσο και στους νέους, προχώρησε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μια παραδοχή που ισοδυναμεί βέβαια με ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να προσεγγίσει τους πολίτες και να τους πείσει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Τι είπε λοιπόν ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνάντησή του στο μέγαρο Μαξίμου με την Ευρωπαία επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου;

Αρχικά θέλησε και πάλι να δώσει μια εικόνα success story, λέγοντας ότι «στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει αισίως τα 7,5 εκατομμύρια εμβόλια τα οποία έχουν χορηγηθεί πια σε συμπολίτες μας». Αριθμός που έτσι από μόνος του είναι παραπλανητικός αφού αναφέρεται βέβαια σε δόσεις εμβολίων και όχι σε εμβολιασμένους (4,5 εκατ. είναι οι εμβολιασμένοι με τουλάχιστον μία δόση και μόλις 3 εκατ. και με τις δύο δόσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας).

Αλλά στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να πει ότι «καθώς θα μπαίνουμε στον Ιούλιο το πρόβλημα δεν θα είναι η διαθεσιμότητα τόσο των εμβολίων όσο η προθυμία των υπολοίπων συμπολιτών μας πια να εμβολιαστούν» και να εξειδικεύσει ως εξής: «Νεότερες ηλικίες, οι οποίες πρέπει να πειστούν και αυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία του εμβολιασμού, είναι κάτι στο οποίο αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία. Και, βέβαια, να κλείσουμε κάποια κενά σε εμβολιασμούς συμπολιτών μας μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι ενδεχομένως να αντιμετώπισαν τη διαδικασία με μεγάλη επιφυλακτικότητα».

Με άλλα λόγια, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και με τους νέους, για τους οποίους ακούγαμε ότι ο εμβολιασμός τους προχωράει με ταχύτητα, αλλά και με τις μεγαλύτερες ηλικίες και ως εκ τούτου και με τους χειρισμούς της κυβέρνησης που δεν έχει κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει όσους πολίτες παραμένουν δύσπιστοι ότι είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν. Και τα ως άνω είναι βέβαια και ο λόγος που ο πρωθυπουργός επέλεξε να σπεύσει τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, να ανοίξει τη συζήτηση περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Μόνο που τελικά έπεσε πάνω στον τοίχο της Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία μίλησε για υποχρεωτικότητα μόνο «ως έσχατη λύση», με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, μόνο εφόσον πραγματοποιηθούν προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό και εφαρμοστούν και μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης και όλα αυτά δεν αποδώσουν, και μόνο για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας και των μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων. Μάλιστα η επιτροπή τόνισε ότι με το πέρασμα του χρόνου η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων παρουσιάζει δυναμική μείωσης. Αρα η κυβέρνηση πρέπει να δουλέψει πάνω στο θέμα της πειθούς για την οποία υπάρχουν σαφή περιθώρια.

Δεν ξαφνιάζει, λοιπόν, που με την παραπάνω τοποθέτησή του ο Κυρ. Μητσοτάκης ουσιαστικά ζήτησε μια βοήθεια, σε επίπεδο δηλώσεων, από την επίτροπο για την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Αν και τελικά, επί της ουσίας, δεν την πήρε, αφού η κ. Κυριακίδου περιορίστηκε απλώς να πει ότι «για εμάς έχει εξαιρετική σημασία να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε όλα τα κράτη-μέλη. Βρισκόμαστε σε μια εύθραυστη φάση της πανδημίας όπου έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι με τα εμβόλια που έχουμε, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός».

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί αύριο Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση των ειδικών.

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: