7.6.21

«Νίπτει τας χείρας του» για τους πρόσφυγες…


…με άσυλο ο Μηταράκης…

Επιστολή με την οποία ουσιαστικά αποποιείται - εξ ονόματος της κυβέρνησης - των όποιων ευθυνών για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα, που τους οδηγούν μακριά από αυτήν, απέστειλε την Παρασκευή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Νότης Μηταράκης, ενόψει και της συνάντησης που θα έχουν αύριο οι αρμόδιοι υπουργοί της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

Η Αθήνα δεν είναι ο σωστός αποδέκτης για τα παράπονα σχετικά με τους πρόσφυγες που μετακινούνται βόρεια μόλις τους χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα, γράφει ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης  στην τετρασέλιδη επιστολή του, που όπως μεταδίδει το Politico, απαντά στη «διαμαρτυρία» που εξέφρασαν οι ομόλογοι του κ. Μηταράκη σε Γερμανία και Γαλλία, Χορστ Ζεεχόφερ και Ζεράρ Νταρμανέν, μαζί με άλλους τέσσερις Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

«Πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων, την καταγραφή των παράτυπων αφίξεων, την υποδοχή, τη διαδικασία ασύλου και τα προγράμματα ένταξης», αναφέρει η επιστολή του Έλληνα ΥΠΕΞ. «Και δεν είμαστε υπεύθυνοι για τυχόν "παράτυπες" δευτερογενείς ροές, καθώς διασφαλίζουμε ότι μόνον οι επιβάτες με τα κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να ταξιδέψουν από την Ελλάδα».

Οι υπουργοί - των κρατών της Benelux και της Ελβετίας, η οποία αποτελεί μέρος του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν - διαμαρτυρήθηκαν για τους πρόσφυγες που καταγράφονται στην Ελλάδα, οι οποίοι στη συνέχεια μετακινούνται στις χώρες τους και ζητούν εκ νέου άσυλο, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι τα δικαστήρια διστάζουν να τους στείλουν πίσω λόγω των δυσμενών συνθηκών που θα αντιμετώπιζαν εφόσον επέστρεφαν στην Ελλάδα.

«Οι αξιότιμοι συνάδελφοί μου μιλούν για "κατάφωρη κατάχρηση των ταξιδιωτικών εγγράφων των προσφύγων" και για την ανάγκη να δοθεί ένα τέλος σε αυτό», γράφει μεταξύ άλλων ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Ωστόσο, «η έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες αποτελεί υποχρέωση του κράτους ασύλου βάσει της Σύμβασης της Γενεύης του 1951, καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου για το άσυλο. Η ελευθερία του ταξιδιού εντός του χώρου Σένγκεν για 90 ημέρες ρυθμίζεται επίσης σαφώς στο κεκτημένο».

Το πρόβλημα, λέει η Αθήνα, είναι ότι δεν μπορεί να παρέχει στους πρόσφυγες καλύτερες συνθήκες από ό,τι στους δικούς της πολίτες: «Πρώτα απ' όλα, οποιαδήποτε υλική ή χρηματική βοήθεια/επίδομα στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες δεν μπορεί να υπερβαίνει τη βοήθεια/επίδομα που παρέχεται στους Έλληνες και τους πολίτες της Ε.Ε.». Και από το 2010, η Ελλάδα αναγκάστηκε να «περιορίσει τις διατάξεις του κράτους πρόνοιας, σύμφωνα με τη δέσμευσή μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη που υποστήριξαν τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα»…

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: