3.3.21

Και τι έγινε;...


Καλεσμένος στον γάμο της Μαλεσίνας, με τα διακόσια άτομα, απόρησε μπροστά στον τηλεοπτικό φακό και δοκίμασε τα νεύρα όσων δεν πάνε σε γάμους, σε βαπτίσεις, σε τελετές, σε γλέντια –πουθενά: «Και τι... έγινε που ήρθαμε στη χαρά του γάμου; Αυτό φταίει;» αναρωτήθηκε. 

Προφανώς δεν φταίει ΜΟΝΟ αυτό που είμαστε κλεισμένοι στη μικρή μας περιοχή, που επαγγελματίες ασφυκτιούν, που τα νοσοκομεία φρακάρουν, που το αύριο είναι αβέβαιο. Φταίνε πολλά. 

Φταίνε οι μηχανισμοί, οι αναποφάσιστες αποφάσεις, τα μη θωρακισμένα στον βαθμό που πρέπει νοσοκομεία, το ήξεις αφήξεις, τα μέτρα που είναι σαν αβολίδωτες σφαίρες αφού ο κρατικός (και ο ιατρικός) μηχανισμός τα παράγει ποταμηδόν χωρίς να μπορεί να τα επιβάλει. 

Αλλά φταίει ΚΑΙ ο γάμος των διακοσίων όχι ως ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ως δείγμα του ανεπίδεκτου που χαρακτηρίζει κάποιους (όχι λίγου) πολίτες, του ωχαδερφισμού, του «δεν πιστεύω» ότι υπάρχει κίνδυνος, του «δεν αντέχω άλλο» και ξεμπουκάρω χωρίς μέτρα, χωρίς προφυλάξεις, χωρίς στο πίσω μέρος του μυαλού μου την πιθανότητα ότι μπορεί να κολλήσω ή να με κολλήσουν.   

Ο γιατρός ερευνητής Γιώργος Παυλάκης παραλλήλισε την covid 19 με φυσική καταστροφή και σαν τέτοια, είπε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ιό. Δεν θα προφυλασσόμασταν σε έναν σεισμό; Θα είμαστε αδιάφοροι, άπραγοι, αμέτοχοι σε αυτό που όλοι οι άλλοι θα έκαναν;

Εμείς θα το πάμε ακόμα πιο πέρα. Αν η πανδημία είναι ένας πρωτόγνωρος παγκόσμιος πόλεμος, με εκατομμύρια θύματα στον πλανήτη, σε έναν συμβατικό πόλεμο δεν θα παίρναμε προφυλάξεις;

Οι γονείς μας και οι παππούδες μας στα χρόνια τού δικού τους πολέμου, με πυρά, δεν κλείνονταν μόνο στα σπίτια τους –με κλειστά φώτα και με καλυμμένα τα παράθυρα. Κλείνονταν στα καταφύγια. 

Εκείνος ο κίνδυνος φαινόταν, ήταν ορατός, είχε σχήμα, στολή και  βόμβο –τον βόμβο των όπλων. Τούτος εδώ είναι αόρατος και στήνει παγίδες. Στις παραλίες, στους γάμους, στα πάρτι. Δυστυχώς όλο και περισσότεροι πέφτουν μέσα και παρασύρουν και άλλους...

harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: