28.3.21

Εκατό συλλήψεις διαδηλωτών και δημοσιογράφων...


... στη Λευκορωσία...
Νέο κύμα καταστολής στη Λευκορωσία με τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν χθες περισσότερους από 100 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων αρκετοί δημοσιογράφοι.

Οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους του Μινσκ ξανά ενάντια του... Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, που δεν το κουνάει από την καρέκλα του, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησής του ότι οι διαδηλωτές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες.

Μεταξύ των προσαχθέντων και ο ανταποκριτής της Deutsche Welle, Νικολάς Κόνι, ο οποίος τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση -χωρίς οι αρχές να γνωστοποιούν το  λόγο, και αφέθηκε ελεύθερος μετά από πέντε ώρες. «Σε σύγκριση με τους ντόπιους δημοσιογράφους, είμαι σε πολύ προνομιακή θέση έχοντας την εταιρεία μέσων ενημέρωσης πίσω μου, έχοντας τη γερμανική πρεσβεία στο πλευρό μου» δήλωσε ο δημοσιογράφος.


Επιχείρηση ποινικοποίησης της δημοσιογραφίας καταγγέλλει ανταποκριτής της DW
«Οι Λευκορώσοι δημοσιογράφοι εκτίθενται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τους δημοσιογράφους διεθνών μέσων ενημέρωσης» τόνισε ο ίδιος και κατήγγειλε πως οι αρχές της χώρας «προσπαθούν να «ποινικοποιήσουν τη δημοσιογραφία».

«Είναι σκανδαλώδες ότι τέτοιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για να εμποδίσουν το έργο των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στη Λευκορωσία» σχολίασε ο Γενικός Διευθυντής της DW, Πέτερ Λίμπουρκ, προσθέτοντας ότι δεν δεχτεί εκφοβισμούς στην προσπάθεια ανεξάρτησης πληροφόρησης.

Σημειώνεται ότι ο Κόνολι συνελήφθη για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα. Διαδηλώσεις έγιναν και την περασμένη Πέμπτη, στην ανεπίσημη αργία, γνωστή ως Ημέρα της Ελευθερίας, για την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία το 1918.

Οι νέες κινητοποιήσεις έρχονται μετά από τις μαζικές διαμαρτυρίες που συγκλόνισαν τη χώρα τους προηγούμενους μήνες λόγω του οργίου βίας και νοθείας, που ακολούθησε τις εκλογές του Αυγούστου με την υποτιθέμενη νίκη του «δικτάτορα» και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για την καταστολή των πολιτικών ελευθεριών στη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: