8.3.21

Η πανδημία ως επιταχυντής αλλαγών...


...στην Ελλάδα και τον Κόσμο...

Νίκος Κοτζιάς 

Η πανδημία εξαιτίας του covid αποδείχτηκε ένα μεγάλο αναπάντεχο γεγονός το οποίο επιταχύνει τις αλλαγές στον κόσμο, βαθαίνει την κοινωνική-οικονομική κρίση, ενώ επιτείνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα σε περιοχές, κράτη, κοινωνικές ομάδες. Αυτό... συμβαίνει ιδιαίτερα έντονα εντός και ως προς την Ελλάδα. Η πανδημία αποτελεί, ακόμα, πεδίο άσκησης αυταρχικών πολιτικών και ευρύτερης εμφάνισης θεωριών συνωμοσιολογίας που τείνουν να υποκαταστήσουν τμήμα του δεξιού λαϊκισμού. 

Η πανδημία, όλα δείχνουν, ότι αποτελεί επιταχυντικό παράγοντα της διαφαινόμενης από καιρό ιστορικής καμπής, η οποία θα προωθηθεί και θα εμπεδωθεί μέσα από μεγάλη ποικιλία αντιθέσεων, αντιπαραθέσεων, αδιέξοδων και αυταρχισμού. Η ανάγκη συσπείρωσης των δυνάμεων του ορθολογισμού και της λογικής, της προόδου και του πατριωτισμού, του δημοκρατισμού και της Αναγέννησης είναι πλέον επιτακτική. Ξέρουμε από τις προοδευτικές θεωρίες ότι το κράτος και η πολιτική εξυπηρετούν, σε πλαίσια όπως τα σημερινά, δύο ταυτόχρονα στόχους. Αφενός να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή και κατά κάποιο τρόπο η επιβίωση της ίδιας της κοινωνίας, των πολιτών, της νεολαίας και των εργαζομένων. 

Αυτό το πρώτο καθήκον δίνει τη δυνατότητα στις κυρίαρχες δυνάμεις να εμφανίζονται ως ανταποκρινόμενες στο καθήκον τους απέναντι στους πολίτες. Από την άλλη, αφετέρου, το κράτος διασφαλίζει την αναπαραγωγή του συστήματος και την διασφάλιση των στοιχειωδών αναγκών της κοινωνίας μέσα από το πρίσμα και με κριτήριο τα συμφέροντα της Ολιγαρχίας που διαφεντεύει τον τόπο. Με αυτά τα δύο κριτήρια πρέπει να «διαβάζεται» η πολιτική της ΕΕ και της ΝΔ απέναντι στην πανδημία. 

 Υποχώρηση της Δύσης και της ΕΕ 

Στη διάρκεια της πανδημίας και στις μέρες της αντιμετώπισής της αποκαλύφθηκε η αποτυχία της Δύσης έναντι της Ανατολής, της ΕΕ εντός της Δύσης και της Ελλάδας, της κυβέρνησης της ΝΔ εντός της ΕΕ. Η αποτυχία και δυσλειτουργία τους εκτείνεται σε δύο επίπεδα: σε αυτά που έκαναν, ανοργάνωτα, με καθυστερήσεις και προς όφελος των λίγων, ακόμα περισσότερο σε αυτά που δεν έκαναν. Όλα δείχνουν ότι η πορεία ενίσχυσης της Λ.Δ. της Κίνας συνεχίζει και στην περίοδο της πανδημίας. Παρά τις πολλαπλές κατηγορίες σε βάρος της Κίνας, ότι φέρει εκείνη την ευθύνη γέννησης του covid, αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από τον ΠΟΥ. Εκείνο που δείχνουν όλες οι αναλύσεις και οι αριθμοί είναι ότι η Κίνα τα κατάφερε πολύ καλύτερα από τους ισχυρούς της Δύσης. 

Το γεγονός ότι, όπως και η υπόλοιπη ΝΑ Ασία -και σε αντίθεση με την Δύση-, κατόρθωσε να συνδυάσει την διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού της με την παραπέρα μεγέθυνση της οικονομίας της, της δίνουν πλεονεκτήματα. Κάτι που το πέτυχαν και άλλες χώρες της ΝΑ Ασίας, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, στις οποίες το υγειονομικό πρόβλημα δεν λύθηκε, ενώ η οικονομία παρουσίασε αρνητικούς ρυθμούς μεγέθυνσης. Η ΕΕ δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Βουτηγμένη σε μια γραφειοκρατική αντίληψη και υπό την καθοδήγηση προέδρων προερχόμενων από τη Γερμανία (τόσο της Επιτροπής, όσο και του Συμβουλίου μέχρι το τέλος του 2020), απέδειξε ότι δεν έχει μια ηγεσία με επάρκεια, ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πανδημίας.

 Η έλλειψη αποτελεσματικής ηγεσίας συνδυάστηκε και είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη ενός αποτελεσματικού σχεδίου και στρατηγικής. Με τη θέλησή τους οι ηγεσίες Βρυξελλών και Βερολίνου «καπελώθηκαν» από τις φαρμακοβιομηχανίες. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τομέας ιατρικής-φαρμακευτικής είναι από τους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι προβλέπεται ότι θα έχουν μεγάλη ανάπτυξη στη διάρκεια όλου του 21ου αιώνα και συνδέονται άμεσα με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, όπως την ρομποτική και την νανοτεχνολογία.

 Η Επιτροπή απέδειξε την διαχειριστική της ανεπάρκεια, ιδιαίτερα ως προς τους εμβολιασμούς. Αντιδημοκρατικά, αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τις συμφωνίες που έκανε με τις φαρμακοβιομηχανίες της επιλογής της, τις οποίες χρηματοδότησε εκ προοιμίου, για την έρευνα και την ανάπτυξη των εμβολίων, ενώ απαξίωσε στην πράξη σειρά από προστατευτικά φάρμακα ή άφησε να είναι πανάκριβα και να χρησιμοποιούνται μόνο από τους «πλούσιους και ισχυρούς».

 Δεν είναι τυχαίο ότι στο θέμα του εμβολιασμού η ΕΕ παρουσιάζει τον χειρότερο απολογισμό ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης. Κράτη όπως το ΗΒ, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ βρίσκονται πολύ πιο μπροστά. Πιο μπροστά βρίσκονται και ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Σερβία, που ορθά αξιοποίησε πολλαπλές πηγές εμβολίων, από τη Δύση, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα. Εμβόλια κατά κανόνα φτηνότερα από εκείνα που χρησιμοποιεί η ΕΕ...

 Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: