18.3.21

Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca...


Μετά την ανησυχία που είχε δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να αναστείλουν την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει σύνδεση με τον αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής. 

- Ορισμένες χώρες παίρνουν πίσω την... απόφασή τους και ξεκινούν την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου πάλι από αύριο Το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca «δεν συνδέεται» με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής, διαβεβαιώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

 Το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας για την Covid-19 είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό», τόνισε ο ΕΜΑ, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.Το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca «δεν συνδέεται» με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής, διαβεβαιώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

 «Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα σαφές επιστημονικό συμπέρασμα: πρόκειται για ένα εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό», είπε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας των φαρμάκων παραμένει πεπεισμένη ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερέχουν των κινδύνων, αφού ερεύνησε τις αναφορές για εμφάνιση θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες, ένα γεγονός που οδήγησε περισσότερες από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τη χρήση του. 

Ο ΕΜΑ «συμπέρανε επίσης ότι το εμβόλιο δεν συνδέεται με συνολικά αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολών ή εμφάνισης θρόμβων», πρόσθεσε η Κουκ. Η Κουκ εξήγησε παράλληλα ότι ο ΕΜΑ δεν μπόρεσε να αποκλείσει οριστικά κάποια σχέση του εμβολίου με θρομβοεμβολικά επεισόδια, κατά την έρευνα που πραγματοποίησε σε 30 περιπτώσεις εμφάνισης αυτής της σπάνιας αιματολογικής πάθησης. Θα επικαιροποιήσει ωστόσο τις οδηγίες του, ώστε να περιληφθεί και μια εξήγηση για τους πιθανούς κινδύνους για τους γιατρούς και το κοινό, πρόσθεσε. 

 Η Κουκ είπε μάλιστα ότι «αν επρόκειτο για την ίδια, θα εμβολιαζόταν αύριο» με το συγκεκριμένο σκεύασμα. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία δεχόταν αυξημένες πιέσεις να εξαλείψει τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί για την ασφάλεια του εμβολίου, μετά το μικρό αριθμό αναφορών, τις τελευταίες εβδομάδες, για αιμορραγίες, θρόμβους και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους που είχαν κάνει το εμβόλιο.

 Η ανάλυση του ΕΜΑ αφορούσε 5 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και 30 περιπτώσεων που εμφάνισαν σπάνιες αιματολογικές διαταραχές στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που καλύπτει 30 ευρωπαϊκές χώρες. Η κύρια ανησυχία του ΕΜΑ είχε να κάνει με περιπτώσεις θρόμβων στον εγκέφαλο, μια σπάνια διαταραχή που είναι δύσκολο να θεραπευτεί και αποκαλείται εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση (CVT) ή μια υπομορφή της, γνωστή ως θρόμβωση φλεβικού κόλπου (CVST).

 Λετονία , Λιθουανία, Ιταλία και Βουλγαρία ξεκινούν ξανά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca από αύριο

 Η Λετονία και η Λιθουανία θα ξαναρχίσουν από αύριο τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και των δύο βαλτικών χωρών. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «η ιταλική κυβέρνηση κάνει δεκτή με ικανοποίηση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ΕΜΑ». 

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca θα ξαναρχίσει ήδη από αύριο». Ο Ντράγκι κατέστησε και πάλι σαφές, τέλος, ότι «η προτεραιότητα της ιταλικής κυβέρνησης παραμένει να μπορέσουν να γίνουν όσα περισσότερα εμβόλια γίνεται, μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα». 

 Η Βουλγαρία θα ξαναρχίσει από αύριο τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι τα οφέλη του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρείας για την Covid-19 υπερτερούν του τυχόν κινδύνου. Ο επικεφαλής της βουλγαρικής αρχής φαρμάκων, Μπόγκνταν Κίριλοφ δήλωσε σήμερα πως μια έρευνα για τον θάνατο μιας Βουλγάρας γυναίκας, που πέθανε λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεν εξακρίβωσε απευθείας σύνδεση του θανάτου με τον εμβολιασμό. «Έχουμε όλους τους λόγους να άρουμε την αναστολή και να ξεκινήσουμε ξανά από αύριο τη χορήγηση του εμβολίου», δήλωσε ο Κίριλοφ. 

Η βαλκανική χώρα έχει απόθεμα περίπου 100.000 δόσεις του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρείας. 

 Παραμένει «δύσπιστη» η Σουηδία

 Η Σουηδία θα χρειαστεί «μερικές ημέρες» για να αποφασίσει αν θα ξαναρχίσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι το σκεύασμα αυτό είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. «Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας χρειάζεται μερικές ημέρες για να αναλύσει την κατάσταση και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στη Σουηδία», είπε ο επικεφαλής της, ο Γιόχαν Κάρλσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε τη θέση μας όσον αφορά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca», πρόσθεσε.

 Ο ΕΜΑ επανέλαβε σήμερα ότι είναι πεπεισμένος ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

 Ζαν Καστέξ και Μπόρις Τζόνσον θα εμβολιαστουν αύριο 

 Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ πρόκειται να εμβολιαστεί αύριο με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι BFMTV. 

 Ο Καστέξ θα παρουσιάσει αργότερα σήμερα τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας της Covid-19. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σήμερα ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 των AstraZeneca/ Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Pfizer, που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία είναι ασφαλή, ενώ ο ίδιος αναμένεται να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca αύριο Παρασκευή. 

 «Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές και το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλές. Αυτό που δεν είναι ασφαλές είναι να μολυνθούμε από την Covid, για αυτό ακριβώς είναι τόσο σημαντικό να κάνουμε όλοι μας τα εμβόλιά μας μόλις έρθει η σειρά μας», είπε ο Τζόνσον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Ντάουνινγκ Στριτ. «Όπως φαίνεται, θα κάνω το δικό μου αύριο και το κέντρο όπου θα εμβολιαστώ χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης ... κι αυτό θα είναι που θα κάνω»... 

 Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: