24.9.20

Σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας (και οι άδειες) στην TV...


Πρωτοφανές πλήγμα στον δημοσιογραφικό κλάδο συνιστά το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που απαγορεύει τη δημιουργία θεματικού καναλιού εθνικής εμβέλειας, με έμμεσο τρόπο, ενώ καταργεί το ελάχιστο όριο των... 400 εργαζομένων ανά σταθμό γενικής στόχευσης, με την προσθήκη των συνδεδεμένων εταιρειών παραγωγής στο συνολικό άθροισμα. 

Χωρίς τις ειδικότητες ανά Μέσο, κάθε τηλεοπτικός φορέας θα μπορεί να υπολογίζει κατά το δοκούν τους 400 εργαζόμενους, περιορίζοντας και άλλο τον αριθμό των εργαζομένων, ειδικά στα συνεργαζόμενα κανάλια. 

Η απαγόρευση δημιουργίας ειδησεογραφικού σταθμού εθνικής εμβέλειας προσκρούει στο Σύνταγμα και προκαλεί εντύπωση η σιωπή από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα, αν και προβλέπεται πως θα προκαλέσει εκτεταμένη ανεργία στον κλάδο.

Αλλαγές στις άδειες

Το προωθούμενο σχέδιο νόμου από την κυβέρνηση έχει μία ακόμη σοβαρή αδυναμία. 

Η αλλαγή στην πληρωμή της δόσης του 2021 σε συνδυασμό με την κατάργηση του ορίου των 400 εργαζομένων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον ίδιο τον διαγωνισμό αλλά και την άδεια που αποκτήθηκε μετά από αυτόν, καθώς θα έχουν αλλάξει ουσιαστικά οι όροι. 

Για παράδειγμα, ο αποκλεισθείς από το ΕΣΡ Φίλιππος Βρυώνης θα μπορεί να κάνει αίτηση ακύρωσής του και να αποκτήσει εμμέσως δικαίωμα εκπομπής...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: